Patlak Amortisör Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Patlak Amortisör Nasıl Anlaşılır

Amortisör otomobilin süspansiyon sistemi içerisindeki önemli bir parçasıdır. Bir aracın güvenliğini korumanın yanı sıra yol tutuşu ve konforu amortisörler tarafından sağlanır. Örneğin yolda giderken yüksek bir tümsekten ya da bir çukura düştüğünüzde bu darbe amortisörler sayesinde emilir ve çok az miktarda hissedilir.

Araçtaki sarsıntıları en aza indirmekle görevli olan bu parça sürücünün kontrolü sağlayabilmesi açısından da önemlidir. Uzun ömürlü olan bu parçalar bazı durumlarda arızalanabilir. Örneğin amortisörün patladığında en kısa süre içerisinde tamir ettirilmesi ya da değiştirilmesi gerekir.

Amortisör Nasıl Çalışır?

Amortisörler hareket yönünün tam tersine göre bir direnç gösterir. Bir ya da birden fazla pistondan oluşan bu sistem pistonun hareketi mekanik enerjiyi ısıya dönüştürür ve bu sayede araca gelen darbeyi emerek etkinin azalmasını sağlar. Darbenin şiddetini ortadan kaldırma amortisör sistemindeki yayların ve süspansiyon sisteminin görevidir. Yani amortisör aslında sadece dışarıdan gelen enerjinin emilimini sağlar. Patlak bir amortisöre sahip olduğunuzda ise aracınızı bir çukura düşürdüğünüzde çok fazla sıçramaya başlayacaktır.

Amortisör Ömrü Ne Kadardır?  

Amortisörlerin kullanım ömürleri normalde çok uzundur, ancak bazen sürüşe ve yolun durumuna göre erken bozulabilirler. Günümüz şartlarında kullanılan araçlara baktığımızda genel olarak 80 bin kilometrede bir amortisörlerinin değiştirilmesi gerekir. Kesin olarak ne zaman değiştirileceği ise birden fazla faktöre bağlı olduğundan dolayı net değildir.

Kullanmış olduğunuz aracın markası, modeli, kilometresi, yolun şartları gibi pek çok faktör amortisörün ömrünün belirleyicisidir. Genel olarak öylesine bir zaman verecek olursak normal bir amortisör normal kullanım koşullarında 4–5 yıl boyunca dayanabilir.

Amortisör Değişimi

Amortisör değişimi esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çift olarak değiştirilmesidir. Yani aracın önündeki amortisör patlamışsa bu durumda her ikisinin de değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde araçta bir denge sorunu meydana gelecektir.

Patlak Amortisör Tamir Edilir mi?

Amortisörler tamir edilebilir olan parçalardır. Değişim fiyatlarının pahalı olması sürücülerin bu parça konusundaki uyguladığı yöntem genellikle tamir ettirerek yola devam etmeleri yönünde olmuştur.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.05.2021

Doğalgaz, CNG ve LNG Nedir

03.09.2021

Kulaklıkla Araç Kullanmak Güvenli mi

06.09.2021

E Segmenti Araç Nedir

21.12.2021

Gaz Kelebeği Neden Arızalanır