Piston Nedir, Görevleri Nelerdir
Son model otomobillerde piston arızaları, bilgisayarlı kontrol ile tespit edilebilir. Pistonlar uzun ömürlüdür, çünkü birçok motor daha güçlü hiperötektik alaşımla donatılmış olarak üretilir. Motorun aşırı ısınması veya yağın azalmasından kaynaklı olan hasarı önlemek için bazı pistonların eteğinde sürtünme önleyici kaplama bulunur.
Piston arızasının belirtileri arasında motor gürültüsü, yağ yakması, hatalı ateşleme ve güç kaybı gibi nedenler vardır.
Pistonun Görevleri
Piston silindir içerisinde aşağı ve yukarı doğru hareket eder. Benzin ve hava karışımı emerek silindirlere sıkışır ve gazın yanmasından dolayı meydana gelen itme kuvveti piston kolu aracılığı ile krank miline vererek motorun çalışmasını gerçekleştirir.
Pistonun Parçaları Nelerdir?
- Piston başı
- Segman Yuvaları
- Piston Gövdesi
- Piston Pim Yuvaları
- Piston Eteği
Pistonlar Hangi Maddelerden Yapılır?
Piston genel olarak 3 farklı maddeden üretilir.
- Font Pistonlar
Aşınmaya karşı dirençli olan bu pistonlar, silindir içerisindeki yüksek ısı nedeniyle sertliğini kaybetmez. Bu parçanın ömrünün uzun olması için soğuk olması gerekir. Bunun içinde dezavantajları vardır. Ağır olmasından dolayı krank milini zorlayabilirler.
- Alüminyum Pistonlar
Font pistonlara göre daha hafif bir malzemeden yapılmış olan bu pistonlar krank milini zorlamazlar. Alüminyum pistonlar ısıyı daha iyi dağıtırlar ve bunun içinde soğumaları daha çabuk olur. Bu da onların aşınmalara karşı daha dirençli olmalarını sağlar.
- Çelik Pistonlar
Çelik pistonlar hafiftir, ancak ısıyı tam olarak dağıtamadıklarından dolayı kolayca soğumazlar
Piston Sıkışması Nedir, Neden Meydana Gelir?
Piston ile silindir yüzü arasındaki boşluk azdır ve bu da yağlanma ve soğumanın yetersiz olması halinde fazla ısı meydana geleceğinden dolayı sıkışmaya neden olabilir. Pistonlar sıkışırsa motor fazlaca ısınır ve motorun zorlanmasına neden olur. Eğer bu zorlama esnasında pistonlarda çizikler oluşur ve bunlar derin olursa pistonların değişimi gerekli olur.
Piston Arızaları Nelerdir?
- Pistonların başında kurum meydana gelmişse,
- Pistonların çatlaması ve kırılması halinde,
- Motor segman yuvalarının aşınması durumunda,
- Pistonların aşınması halinde,
- Pistonların sıkışması durumunda,
- Piston pin yatağının aşınması halinde
Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.