Plaka Nedir, Plaka Türleri Nelerdir

ABONE OL
Plaka Nedir - Plaka Türleri Nelerdir

Tüm motorlu araçların kimliği konumunda olan plakalar rakam ve harflerden oluşur. Plaka üzerinden yapılan bir sorgulama ile araçla ilgili tüm bilgilere kolaylıkla erişim sağlanabilir.

Araçlara Plakalar İlk Ne Zaman Verildi?

İlk plaka 1962 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Plakaların ilk iki rakamı bağlı olduğu şehri ifade ederken sonrasındaki harf ve gruplarında kendi içerisinde anlamları vardır. Plakadaki harfler tescil edilmiş oldukları ilçe vergi dairesini temsil ederler.

Örneğin; Ankara’nın ilçesi Yenimahalle’de tescil edilen bir araç plakası 06 YX XXX şeklindedir.

Plakaların kendi içerisinde de ayrıldığı bilinir. Buna göre özel plakalar, resmi plakalar, geçici plakalar şeklinde belirtilebilir. Aşağıda bu plakaların kimler tarafından kullanılabileceği belirtilmiştir.

Genel Plakalar

Genel plakalar şahıslar, özel şirket ve kuruluşlara verilen numaralardır. Sivil olarak araç almak isteyen herkes genel plakaları kullanırlar. Ancak genel plaka almak istemeyen bir kişi özel plaka için başvuruda bulunabilir.

Özel Plakalar

Özel plakalar sürücünün ikamet ettiği ilden alınması gerekir. Plakanın il numarası sabit kalırken aradaki harfler sürücünün isteği doğrultusunda 3 harfe kadar verilebilir.

Geçici Plakalar

Adından da anlaşılacağı gibi kısa süreliğine verilen plakalara geçici plaka denilir. Geçici plakalar genelde gümrükten alınan ancak daha resmi plakaya geçmemiş olan araçlara verilir. Türkiye’de yaşayan Suriye’li vatandaşlarda sarı olan geçici plakalar verilmektedir.

Resmi Plakalar

Resmi plakalar devlete mensup olan araçlara verilir. Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanı, Milletvekilleri, askeriye ve belediyeler gibi kurumların sahip olduğu araçlar resmi plakaya sahiptir. Bu tür araçlar siyah zemin üzerine beyaz rakam veya harflerden oluşur.

Kırmızı Plakalar

Kırmızı plakalar özel olan plakalar arasında yer alır. Ayrıcalıklı olan bu plakalar Cumhurbaşkanı, TBMM Meclis Başkanı, Milletvekilleri ve bakanlar şeklinde kullanılır.

Yeşil Plakalar

Yeşil plaka, Türkiye'de faaliyet gösteren büyükelçilik ve konsolosluk araçlarına veya ilgili büyükelçiliklerde ve konsolosluklarda görevli diplomatlar ve idari teknik personellerin araçlarına verilir.

Yukarıda plaka türleri hakkında bilgiler yer almıştır. Standarda uymayan plakalar ise 55 TL karşılığınd Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odalarında 10 dakikada değiştirilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.09.2020

Yedek Parça Nedir

13.01.2022

Donmuş Araba Kapısı Nasıl Açılır

20.04.2021

2022 Yeni Kasa Opel Astra İncelemesi

06.02.2023

Ehliyet Yenileme İçin Son Tarih 2023