Radyoaktif Madde Taşımacılığı

ABONE OL
Radyoaktif Madde Taşımacılığı

Radyoaktif Nedir?

Radyoaktif, bazı maddelerin atomlarının bozulup parçacık ya da enerji yaymasına denir. Radyoaktiviteyi ilk olarak 1896 yılında Fransız Fizikçi H.Becquerel keşfetmiştir.

Radyoaktif madde taşıma, tehlikeli madde sınıfına giren, kimyasal ve fiziksel durumuna göre sınıflandırılmış olan bir taşımacılık modelidir. Bu maddenin taşınması ADR anlaşması kapsamında yapılır. Bu tip malzemeleri taşıyan araçların Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan gerekli izinleri almaları şartı vardır. Başvuru neticesinde hükümlülüklerini karşılamayan ya da eksik olan taşımacılara Türkiye Atom Enerjisi Kurumu doğrudan müdahale edebilir.

Radyoaktif maddeler canlılara ve çevreye zararlıdır, bu nedenle ek tedbirler alınmasına ihtiyaç vardır. Türkiye karayolundan bu tür maddelerin güvenli bir şekilde taşınabilmesi için ADR sözleşmesi şartlarına uygun hareket eder.

Sınıf 7 Radyoaktif Madde 

Sınıf 7 radyoaktif maddelerin taşınması için uzmanlık eğitimi alınması gerekir. bu tip maddeleri taşıyacak olan sürücülerin 8 saatlik eğitim programından geçmeleri ve uzmanlık eğitimlerini almaları gerekir. Eğitimler ise yetkilendirilmiş olan kurslar tarafından verilir.

Radyoaktif madde taşımacılığında maddenin yüklenmesi, taşıması ve boşaltılması esnasında sürücülerin bilgilendirilmesi sağlanır. Radyoaktif madde taşıyacak olan bir sürücünün mutlaka SRC5 belgesini almış olması gerekir. Ancak SRC5 belgesini alabilmek için önce SRC3 ve SRC4 belgelerinin alınması gerekir. SRC3 ve SRC4 belgelerinin muafiyet şartları SRC5’i kapsamaz.

Tehlikeli madde taşıyan bir aracın 200 metreden daha uzun tünellere girmeleri yasaktır.  Bu karar 85/9727 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile alınmıştır.

Radyoaktif Maddelerin Güvenli Taşınması

Radyoaktif maddelerin güvenli bir şekilde taşınabilmesi için belirlenmiş olan kanun kapsamında hareket edilmesi gerekir. Kanun gereği belgesi olmayan sürücülerin bu tip maddeleri taşıması kesinlikle yasaktır. Radyoaktif maddeler taşınmadan önce doğru paketlenmesi gerekir. İstenmeyen şekilde yapılan paketleme ya da yetersiz güvenlik önlemleri olması halinde taşıma yapılması mümkün olmayacaktır. Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde araç bağlanır ve yüklü miktarda idari ceza kesilir.

Türkiye’de endüstrinin ve ilaç sanayinin gelişmiş olması radyoaktif madde kullanımını ve taşımacılığını büyütmüştür.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz. 

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.05.2021

Araçta Klima Gazı Bittiği Nasıl Anlaşılır

21.11.2023

Özel Direksiyon Dersleri Hakkında Merak Edilenler

24.03.2021

Elektrikli Arabalarda Şarj Hızı mı, Pil Kapasitesi mi Önemlidir

04.11.2020

Bir Aracın Ortalama Yıllık Maliyeti Ne Kadar