Rejeneratif Fren Nedir, Nasıl Çalışır

ABONE OL
Rejeneratif Fren Nedir - Nasıl Çalışır

Rejeneratif fren sistemi elektrikli ve hibrit araçların hayatımıza girmesi sonrasında adından çok daha fazla söz ettirmeye başladı.

Rejeneratif fren sisteminde frenleme sonucunda ortaya çıkan enerji elektrik enerjisine çevrilir ve aracın bataryası şarj edilmiş olur. 

Rejeneratif Ne Demek?

Rejeneratif enerji, harcanmış olan enerjinin geri kazanılması demektir. Elektrik harcanırken tekrar aynı miktarda geri kazanılamaz. Yani bir birim enerji harcadığınızda geri kazandığınız enerji miktarı bir birimden daha az olacaktır. Nedeni ise enerjinin harcanması esnasında farklı noktalara dağılmasıdır. Yani rejeneratif enerjide elde ettiğiniz ile harcadığınız eşit değildir.

Rejeneratif Fren Nedir?

Elektrikli araçlarda en büyük problem elektrik enerjisinin depolanması gelir. Bunun içinde elektrikli otomobiller için üretilmiş olan bataryalar yüksek kapasiteye sahiptir. Günümüz teknolojisinde bu bataryaların tekrardan doldurulmasının uzun sürmesi de kapasitelerinin büyük olmasıdır. Eğer araçta gereksiz kullanılan enerji geri kazanılabilirse bu durumda araç daha uzun mesafe gidebilir. Rejeneratif enerjide ise elektrikli araçların daha uzun mesafe gidebilmeleri için frenlerden elde edilen enerji bataryanın doldurulmasını sağlar.

Rejeneratif Fren Sistemi Nasıl Çalışır?

Hibrit ya da elektrikli motorla hareket eden araçta ayağınızı gazdan çektiğiniz anda araç fren yapmaya başlar. Bunun nedeni de enerjiyi geri kazanmaya çalışmaktır. Frenden kazanılan bu enerji bataryaya gönderilerek devir daim işlemi gerçekleşmiş olur. Elde edilen ile harcanan enerjiyi kıyasladığımızda rejeneratif fren sistemiyle araçta % 5 ile % 10 arasında geri kazanım sağlanmış olur. 

Bu işlem basit gibi görülüyor olsa da dizel ve benzinli araçlarla kıyasladığımızda onlarda yapılan fren neticesinde ısı ortaya çıkar ve bu ısı dağılarak yok olur. Bunun içinde bu tip motorlarda geri kazanım şeklinde bir durum söz konusu değildir.

Rejeneratif Fren Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Sistemin en büyük avantajı bataryanın sürekli olarak dolduruluyor olmasıdır. Bu da aracın yakıt masraflarının daha düşük olmasına imkan sağlar. Ayrıca gazı bıraktığınız da araç kendi kendisine fren yaparak yavaşlar. Bu da daha güvenli bir sürüş sağlar. Bahsetmiş olduğumu bu hususların dışında rejeneraktif fren sisteminin araç üzerinde hiçbir avantajı yoktur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.09.2020

Şasi Numarası Nedir, Ne İşe Yarar

20.01.2021

En Popüler Araba Renkleri Hangileridir

23.03.2020

Scania Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

26.10.2020

Fazla Yolcu Taşımanın Cezası Nedir