Rotil Nedir

ABONE OL
Rotil Nedir

Rotil, direksiyon mafsallarını ve kontrol kollarını bağlayarak harekete eksenli yatakları ifade eder.

Tüm araçlarda rotil vardır. Rotili insan anatomisi ile örnekleyecek olursak kalça eklemi ile bacak kemiğinin benzeridir. Rotillerin yapısına genel olarak bakarsak kapalı bir yuvanın içerisinde toplanmış küresel bir top ve dikine saplama diyebiliriz. Rotilin tüm parçaları dayanıklı olması için çelikten üretilmiştir.

Rotillerin Görevi Nedir?

Rotiller, ön süspansiyonda tekerleklerin bağımsız bir şekilde yukarı ve aşağı doğru hareket ettirilmesi, sağa sola döndürülmesini sağlayan karmaşık bir mekanizmadır.

Araç hareket halindeyken lastiğin yol ile teması ve aracın kontrolünün en iyi şekilde olması rotiller sayesinde mümkün olur. Ön süspansiyonda bulunan rotiller sayesinde araç hem daha yumuşak hem de daha güvenli bir sürüşe sahip olur. 

Rotil Fiyatları

Araçtaki birçok parça gibi rotillerin fiyatları da marka ve modele göre değişeceği gibi tamir ettirdiğiniz servis ve şehre göre de değişkenlik gösterebilir. Ortalama bir fiyat verecek olursak rotillerin tamiri 20 TL ile 200 TL arasında değişkenlik gösterir

Rotil Arızası Nasıl Anlaşılır?

 Bir aracın rotillerinde meydana gelen arıza gözle tespit edilebilir. Bunun için arıza belirtilerini iki farklı şekilde ele alabiliriz.

Hissedeceğiniz Ve Duyabileceğiniz Belirtiler

  1. Aracı kaldırırken ya da ani bir fren yaptığınızda tekerleklerden tık sesi gelir ve teker sanki ileri geri oynuyor hissi verir.
  2. Araçla çukura girildiğinde ya da kasislerden geçerken gıcırtı sesi gelir.
  3. Araç sağa ya da sola doğru çeker.

Gözle Muayene Ederek Göreceğiniz Belirtiler

  1. Aracı lifte kaldırdığınızda tekerlekleri sallayabilir ve bu sayede boşluğu tespit edebilirsiniz.
  2. Bozuk teker dışa doğru bir açıya sahip olur.
  3. Lastiklerin iç taban kısımları farklı derecede aşınır.

Rotil Neden Bozulur?

Rotiller periyodik olarak bakım ve değişim yapılması gereken parçadır. Ancak her bakım esnasında değiştirilmesi gerekmez. Rotilin bozulması aracın kullanımıyla yakından alakalıdır. Araç ne kadar zorlu ve bozuk yollarda kullanılırsa rotillerin bozulması da o kadar hızlı olacaktır.

Otomobil teknik bilgileri hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

10.09.2020

Akü Nedir

02.12.2020

Araç Kliması Yakıt Tüketimini Etkiler mi

15.10.2020

Araba Park Etme Teknikleri

05.07.2022

Kilometresi Düşürülmüş Araç Nasıl Anlaşılır