Rotil Nedir, Arızalanırsa Ne Olur

ABONE OL
Rotil Nedir - Arızalanırsa Ne Olur

Otomobiller yüzlerce parçadan oluşur ve bu parçaları hepsinin de birbiriyle uyum içerisinde olması gerekir. Otomobillerde bazı parçalar vardır ki arızası çok büyük sorun olmaz, ancak bazı parçalarında hayati öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu parçalar arasında en önemlilerinden biride rotildir.

Rotil, direksiyonun hareketinin tekerleklere aktarılmasını sağlayan önemli bir parçadır. Parça her yöne dönebilen bir yuvanın içerisinde vidalı ve uzantısı olan çelik bir bilyenin birleşmesini sağlar. Yani hareketli bir bağlantı elemanıdır.

Rotilleri daha net anlayabilmek için insan üzerinden bir örnek vermek gerekirse kalçanın eklem kemikleriyle birbirine bağlanması şeklinde tanımlayabiliriz.

Rotil Ne İşe Yarar?

Rotiller ön takım içerisinde bulunur ve tekerleklerin bağımsız bir şekilde aşağı, yukarı ve sağa sola doğru hareket etmesini sağlar. Rotiller karmaşık olan bir yapıya sahiptir ve süspansiyonun hareketi boyunca lastiğin yola teması ve aracın kontrolünün elde tutulmasını sağlar. Toparlayacak olursak bir aracın güvenli, konforlu bir şekilde hareket etmesini sağlayan, aracın istenen yöne doğru gitmesine imkan sağlayan önemli bir parçadır.

Engebeli Araziler Rotile Zarar Verir mi?

Rotiller, sık arıza yapan ve sık değişen parçalar değildir. Ancak her bakım işlemi sırasında da kontrol edilmesi gerekir. Bir rotilin arızalanmasının en nemli nedeni ise süspansiyon sistemine fazla yük binmesi ve zorlanmasıdır. Eğer aracın bakımları düzenli olarak yapılmıyor veya düzenli bakım sırasında rotiller kontrol edilmiyorsa bu durumda bozulmalar meydana gelebilir.

Rotiller arızalandığında tekerleğin açısı bozulur doğal olarak da aracın kontrolleri zorlaşır.

Rotil Arızası Nasıl Anlaşılır?

Rotil arıza yaptığında birtakım belirtilerle kendisini göstermeye başlayacaktır. Bu belirtilerin en başında ise ön takımdan gelen seslerdir. Aracın ön kısmında titremeler yaşanır ve direksiyonda boşluk meydana gelir.

Rotilde meydana gelen arızanın mutlaka zamanında onarılması gerekir. Bunun için bu alanda uzman biriyle görüşmek gerekir. Aksi takdirde aracın dengesinde de bozulmalar meydana geleceğinden dolayı farklı parçalarında bozulmasına neden olacaktır.

Arızanın tespit edilmesi için aracın lifle kaldırılması ve direksiyon bağlantı elemanlarının incelenmesi gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.11.2021

H Ehliyet Nedir, H Ehliyet Nasıl Alınır

02.07.2021

Karavan Nasıl Seçilir

30.03.2020

Karayolları Genel Müdürlüğünün Görev ve Yetkileri

08.07.2021

Damperli Kamyon Nedir? Çeşitleri Nelerdir