Şanzıman Arızasının Belirtileri

ABONE OL
Şanzıman Arızasının Belirtileri

Bir aracın ömrü boyunca şanzıman, diğer parçalara göre çok daha fazla aşınmaya uğrar. Fakat sorunsuz çalışan bir şanzıman en az motor kadar önemlidir.

Bir aracın tekerleklerini hız ve yüke bağlı olarak değişen vites oranlarında döndürmek için motor torkunu kullanılabilir güce çarpmak şanzımana bağlıdır. Fakat genelde otomobil sürücüsü iletim sorunlarıyla uğraşmak istemez. Yani birçok sürücü, hasarlı veya başarısız olan bir şanzımanın semptomları hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Doğal olarak bu durum şanzımanın neden ihmal edilen ana bir bileşen olduğunun da açık kanıtıdır.

Bir şeyleri görmezden gelmek onların varlığını ortadan kaldırmaz. Yalnızca ortaya çıktıklarında yüzleşmeyi zorlaştırır.

Aşağıda bahsedeceğimiz sorunlardan herhangi birini veya birkaçını yaşıyorsanız, bunu bir uyarı olarak kabul edin ve hemen önleminizi alın.

  1. Toparlanma

Manuel şanzımanlı araçlar için, toparlanma genellikle motorun devir sayısı ile araç hızı arasındaki bağlantıya bağlıdır. Eğer araç beklenen hızlanmayı gerçekleştiremiyorsa o zaman bir aktarım sorunu var demektir.

  1. Garip Sesler

Araç sesleri, araç markasına ve modeline göre farklılık gösterir. Belirli bir sese çok dikkat etmeniz gerekip gerekmediğini belirlerken iki soruyu göz önünde bulundurun:

Bu daha önce hiç duymadığınız bir ses mi?, Uğultuya,  sızlanmaya veya tıkanmaya benziyor mu? Bunlar en çok iletim hatası seslerini tanımlamak için kullanılır.

  1. Sızan Sıvı

Sızan sıvı teşhis edilmesi kolaydır. Otomatik şanzıman sıvısı şanzımana hayat verir. Sürtünmeyi azaltmak ve aşırı ısınmayı önlemek için şanzıman bileşenlerini yağlar. Aynı zamanda, dişli geçişine izin veren bir hidrolik sıvı görevi görür.

  1. Öğütme, Sarsma veya Sallama

Otomatik şanzıman arızası genellikle vites değiştirme sırasında biraz tereddütle başlar. Vites değiştirme sırasında araç titremeye veya sallanmaya başlayabilir.

  1. Yanık Kokusu

Yanık kokusuna herhangi bir sızıntı eşlik etmezse, şanzıman sıvınız muhtemelen debriyaj artıkları, metal bileşenlerin bozulması ve çamur nedeniyle aşırı ısınıyor demektir. Şanzıman yağının uzun süre boyunca bakımı yapılmamışsa, bu bir sonuçtur.

  1. Vitese Geçmez

Şanzımanınızda bir sorun olduğunda aracınız dururken ya da hareket ederken vitese geçmeyecektir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.10.2021

Şanzıman Filtresi Bakım İpuçları

11.06.2020

Araç Satışı Sonrasında Sigorta Ne Kadar Devam Eder

21.01.2021

Piston Nedir ve Ne İşe Yarar

31.08.2020

U Dönüşü Cezası Nedir ve Ne Kadardır