Sekonder Hava Sistemi Nedir

ABONE OL
Sekonder Hava Sistemi Nedir

İçten yanmalı olan motorlarda emisyon değerinin düşürülmesine yardımcı olan parçaya sekonder hava sistemi denilmektedir. Bu sistemi anlayabilmeniz için öncelikli olarak katalitik konvertör parçasının çalışma prensibini bilmeniz gerekir.

Katalitik konvertör, aracın emisyon değerinin düşürülebilmesi amacıyla belli bir sıcaklık değerine gelmesi gerekir. Nedeni ise yanmış olan gazların bu sıcaklıkta yanmasını sağlamaktır.

Sekonder Hava Sistemi Ne İşe Yarar?

Sekonder hava pompası hava filtresinden sonra almış olduğu havayı sekonder hava valfinden geçirerek motorun egzoz sübabı yakınına üfler. Hava ile birleştikten sonra yanan hidrokarbonlar ise lambda sensörünün ve katalitik konvertörün ısınmasına yardımcı olur.

İkincil Hava Sistemi Parçaları

Bu sistem iki basit parçadan oluşur. Bu parçalar fan görevi gören sekonder hava pompası ve geri döndürmez valf görevi gören sekonder hava valfi’dir.

Sekonder Hava Pompası Ne İşe Yarar?

İkincil hava pompası, atmosferden almış olduğu havayı gerekli görülen zaman içerisinde egzoz sübaplarının hemen sonrasına yollar. Hava emişi emme kanalından veya direk motor bölmesinden gerçekleşebilir. Eğer motor bölmesinden emiş sağlanıyorsa ekstradan hava filtresine ihtiyaç duyulur.

İkincil Hava Pompası

İkincil hava pompasında meydana gelen bir arıza iptal etme yöntemiyle giderilebilmektedir. Ancak çevreyi koruyabilmesi ve ilk kalkışta yakıt tüketiminin az olması için iptal edilmemesi ve arızanın onarılması gerekir.

Sekonder Hava Valfi Ne İşe Yarar?

İkincil hava valfi, çek valf cinsindedir bu nedenle geri döndürülemez. Yani tek yöne bir akış sağlar. Bu valf sayesinde sekonder hava pompasından gelen hava egzoz hattına geçerken egzozdan gelen duman gaz hava pompası tarafına geçiş yapamaz.  İkincil hava sisteminin sağlamış olduğu havaya yalnızca soğuk çalıştırma esnasında ihtiyaç duyulur. Katalizör ve oksijen sensörü ısındıktan sonra ECU pompanın devreden çıkarılmasını sağlar ve bu sayede hava akışını kesmiş olur.

İkincil hava sistemi, EGR valfi olmayan bir otomobilde egzoz gazı sirkülasyon sisteminin görevini yapar. Yani yukarıda bahsedilmiş olduğu gibi ikincil hava sistemi katalitik konvertörün hızlı ısınmasını ve bu sayede atmosfere emisyon değeri dışında egzoz gazı yollanmamasını sağlamış olur.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.03.2021

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir

10.07.2023

Togg T10X Fiyatına KDV Zammı Geldi

07.06.2022

Plakadan Trafik Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır

31.01.2022

Marmaraereğlisi Sürücü Kursları - Marmaraereğlisi Ehliyet Kursları