Servo Motor Nedir, Servo Motorun Çalışma Prensibi Nasıldır

ABONE OL
Servo Motor Nedir - Servo Motorun Çalışma Prensibi Nasıldır

Servo, iki telli olan DC motorudur. İçerisinde bir dişli dizisi, bir potansiyometre, bir entegre ve bir çıkış mili vardır. Servo motorun gövdesinden çıkan 3 telden bir tanesi güç için, bir tanesi toprak için bir tanesi de kontrol girişi içindir.

Servo motorun şaftı kodlanmış bir sinyal göndererek açısal konumlara yerleştirilebilir. Giriş katında kodlanmış olan sinyal bulunduğunda şaftın konumu da korunmuş olacaktır. Sinyal değişirse şaftın konumu da değişir.

Servo motorlar genelde arabalar, uçaklar, radyo kontrollü modelli makineler ve robotlarda kullanılır. Servo hız ve torka yönelik derecelendirilmiştir. Yani hem hız hem de torka yönelik servolar vardır. 

Servo farklı boyutlarda üretilir, fakat hepsi benzer kontrol şemalarına sahiptir. Küçük boyutta olmalarına karşın oldukça güçlüdür. Hafif yüklü olan servo fazla enerji tüketmez.

Servo, dikdörtgen bir kutu şeklinde ve ucunda üç telli bir konektöre bezer. Bahsetmiş olduğumuz bu 3 kablo yukarıdaki güç, kontrol ve topraktır.

4 ya da 6 volt aralığında voltajda çalışan bu sistemin dişlileri kullanılan servoya göre değişkenlik gösterir. Ucuz fiyatlı olan modeller plastik dişlilere sahiptir ve çok sağlam değildir. Pahalı olanlar ise metal dişlilere sahiptir. Elektronik yapı hepsinde aynıdır.  

Servo Ana Bileşenleri Nelerdir?

Servonun ana bileşenlerinden olan potansiyometre kontrol devresinin mevcut açısını izler. Motor vites aracılığıyla çıkış şaftını ve potansiyometreyi birlikte döndürür. Kontrol devresinin konumu doğru açıya geldiğinde motor durur kontrol devresinin konumu doğru olmazsa açı tam noktasına ulaşıncaya kadar döndürmeye devam eder.

Servo Motor Çeşitleri

AC-DC Servo: Servo motorlar AC ve DC olmak üzere 2’ye ayrılır. AC servolar endüstride kullanılan motor tipidir. 

Dijital-Analog Servo: Servolar devrelerine göre analog ve dijital olarak ayrılmıştır. Dijital servolar daha yüksek frekansta çalışırlar. Bu sayede komutlar daha net alınır ve hızlı tepki verir. Hızlanma ise daha yumuşak olur.

Çekirdeksiz-Fırçasız Motor: RC servoların içindeki motora göre mekanizmalarda değişiklik gösterir. Çekirdeksiz olan motorlarda mıknatıs olmaz kablolar vasıtasıyla manyetik alan oluşturur. Bunun içinde bu tip motorlar daha hafiftir ve yumuşak hareket ederler. Fırçasız motorlar daha avantajlıdır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.08.2022

Arabada Acemilik Kaç Gün Sürer

04.08.2021

Fren Bakımı Nasıl Olmalı

21.09.2021

Araba Kazasında Yaralanırsanız Yapmanız Gerekenler

22.02.2021

Otobüs Şoförü Nasıl Olunur