Sınava Girmemek İçin Geçerli Özel Durumlar
Ehliyet alma sürecinde her adaya 4 kez sınav hakkı tanınmıştır. Adaylar bu sınavlardan 4 kez başarısız olması halinde tüm işlemleri yeniden başlatması gerekir.
Bazı durumlarda ise sürücü adayları bazı nedenlerden dolayı sınava giremeyebilirler. Peki, ehliyet sınavına girememek için mazeret belirtilebilecek olan özel durumlar nelerdir.
Yatakta Tedavi
Yatakta tedavi gerektiren bazı sağlık sorunları sınava girmeye engel olabilir. Özellikle sınav tarihinde geçirilmesi gereken bir operasyon varsa bunun belgelenmesi halinde bir sonraki sınava girebilmek için hak kazanmış olur. Ancak operasyonun mutlaka resmi sağlık kuruluşundan alınmış olması gerekir.
Doğal Afet
Olası bir yangın, deprem gibi doğal afetlerin yaşanması sınava girmeye engel teşkil edebilir. Sürücü adayının bu durumu resmi kurumdan alacağı belge ile ispat ettikten sonra bir sonraki sınava katılabilirler.
Ölüm Durumu
Herhangi bir yakının ölümü ya da ağır hastalığının bulunması durumunda sınava girmeyebilir. Ancak bu durumun mutlaka resmi olarak belgelenmesi gerekir.
Sporcular
Ulusal ya da uluslararası alanda bir spor etkinliğine katılması gerektiğinden dolayı bir kereye mahsus sınava katılmayabilirler. Bu durumun ise resmi kurumdan alınacak bir belge ile tescil edilmiş olması gerekir.
Yukarıdaki durumlardan herhangi birinin meydana gelmiş olması halinde alınan resmi belgenin mutlaka sınavın yapıldığı tarihin akşamına kadar sürücü kursuna teslim edilmesi gerekir. Sınavlara girmemeniz durumunda size ekstra bir hak verilecektir.
Direksiyon Sınavı Nasıl Yapılır?
Direksiyon sınavı yazılı sınav gibi değildir, bu nedenle puanlama sistemi yoktur. Direksiyon sınavında adaylara renklendirme sistemi üzerinden derecelendirme yapılır. Kırmızı hataları ifade eder. Sarı renk ise sınavdaki hatanın iki kez tekrar edildiğini ve başarısız olunduğunu belirtir. Mavi renk sürücünün 5 kez hata yaptığını ifade eder.
Yaklaşık olarak 30–35 dakika süren sınavda ilk olarak aracın donanımı ve içi hakkında sorular sorulur. Bu sorulardan 5 tanesine doğru yanıt verilmesi gerekir. Eğer 5’in altında yanıt verilirse bu durumda başarısız olarak kabul edilir.
Sınav esnasında emniyet kemeri, aynalar ve durma, kalkma, park etme ve geri geri gitme gibi hareketler incelenir. Araçtaki komisyon üyeleri sizi başarılı bulursa ehliyet almaya hak kazanırsınız.
Ehliyet hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.