Sinyal Kolu Nasıl Kullanılır

ABONE OL
Sinyal Kolu Nasıl Kullanılır

Sinyal, gereksiz kazalardan kaçınmanıza hatta hayatınızı kurtarmanıza yardımcı olabilecek bir güvenlik önlemidir. Sinyal, bir aracın yol konumunu değiştirmek ya da dönüş yapmak üzere olduğunu öndeki ve arkadaki araçlara belirtmek üzere yanıp sönen sarı ışıklardır.

Yasal olarak her sürücü diğer sürücüleri yapacakları konusunda uyarması gerekir. Bu da sadece sinyaller aracılığı ile mümkündür. Maalesef Türkiye’de pek çok araç sürücüsü şerit değiştirirken bu hassasiyete dikkat etmiyor. Nedeni ise bazı sürücülerin ne zaman sinyal vermesi gerektiğini bilmemesi bazılarının da yolu önemsememesinden kaynaklanıyor.

Sinyaller Ne Zaman Kullanılır?

Aşağıda sinyallerin hangi amaç için kullanılacağına dair liste belirtilmiştir. İster acemi olsun ister usta sürücü mutlaka bu kurallara uyması gerekir.

  • Sağa veya sola dönüş esnasında
  • Şerit değiştirirken,
  • Yoldan ayrılırken,
  • Yol kenarında sabit bir konumdayken,
  • U dönüşü yaparken,

Sinyal veriyor olmak hiçbir zaman size yol üstünlüğü hakkı vermeyecektir. Bunun için sinyali harekete geçmeden önce vermeli ve yolun durumuna göre hareketi tamamlamanız gerekir. Özellikle dönüşlerde kullanılan sinyaller yan ve dikiz aynadan arkayı kontrol etmeyi de gerekli kılar.

Ne Kadar Süre Sinyal Verilmelidir?

Sinyal vermenin süresi arkadaki aracı bilgilendirinceye kadar olmalıdır. Günümüzde üretilen araçların sinyalleri dönüşe uygun olacak şekilde ayarlanmıştır. Doğal olarak siz sinyali verdikten sonra araç kendi rotasına girdiğinde sinyal otomatik olarak söner. Eğer sinyal otomatik olarak sönmüyorsa o zaman arkadaki araca yeteri kadar zamanı ayıracak süre verilmesi gerekir.

Sinyal kolu tüm araçlarda direksiyon üzerinde yer alır. Nedeni ise sürücünün elini direksiyondan çekmeden hareketi tamamlayabilmesini sağlamak içindir. Koldaki sinyali aşağı doğru indirirseniz aracınızın sağ tarafındaki sinyali yukarı doğru çıkarırsanız solundaki sinyali yakarsınız. Eğer acemi bir sürücüyseniz genelde sinyal vermeyi unutacağınızı aklınızdan çıkarmamalı ona göre kendi tedbirinizi almalısınız.

Sinyal mutlaka zamanında verilmeli ve zamanında söndürülmelidir. Örneğin birden fazla dönüş yolu mevcutsa mutlaka bunun ayarlamasını iyi yapmalısınız.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.09.2023

Lastik Yük Endeksi Nedir? Nasıl Ölçülür

06.09.2021

Motor Ehliyet Sınıfları Nelerdir

13.10.2020

HES Kodu Kendi Aracımla Seyahat Ederken Gerekir mi

02.12.2022

Bujilerin Ne Zaman Değiştirilmesi Gerekir