Sisli Havada Uzun Farlar mı, Kısa Farlar mı Kullanılır
Bir sürücü için önündeki yolu net olarak görememek sadece sinir bozucu olmakla kalmaz aynı zamanda tehlikelidir. Bunun için sisli bir havada nasıl araç kullanılması gerektiği ve hangi farların kullanılması gerektiğini iyi bilmek gerekir. Özellikle arabanızda sis farı bulunmuyorsa uzun farlar mı, kısa farlar mı açılmalı?
Bu sorunun yanıtını bulabilmek için uzun farlarla kısa farlar arasındaki farkı bilmek gerekir. Çünkü uzun farların bazı durumda kullanılması gerekirken, bazı durumlarda kullanılmaması gerekir.
Uzun Farlar Ne Zaman Kullanılır?
Uzun farlar gece aracınızla seyahat ederken yaklaşık olarak 1 km alana parlaklık verir. Uzun farlar doğrudan önünüzü aydınlattığı için karanlık bir yolda ve kırsal bir alanda mükemmel bir tercihtir. Ancak şehir içi sürüşlerde uzun farlar kullanışlı değildir. Çünkü çok parlak olduklarından karşıdan gelen bir sürücüyü 150 metrede bile etkileyebilir.
Kısa Farlar Ne Zaman Kullanılır?
Uzun farlar yolu en iyi şekilde aydınlatmak için tasarlanmışken kısa farlar yalnızca 500 metrelik bir alanı aydınlatmak için tasarlanmıştır. Yani uzun farların yarısı kadardır. Kısa farlar şehir içindeki sürüşlerde özellikle cadde ve sokak aralarında araç kullanırken idealdir, ancak şehirler arası yolculuklarda yetersiz kalabilirler.
Yukarıda uzun ve kısa farların kullanım alanlarını ve etki alanlarını belirttik. Peki, sisli bir yoldayken hangi farların kullanılması gerekir?
Sis İçin Hangi Far Uygundur?
Araç kullanırken içgüdüleriniz daha fazla aydınlatma olmasını ister. Bunun içinde akla ilk gelen uzun farlar olur. Fakat uzun farlar sisli bir yolda önünüzü daha net aydınlatmaz, çünkü sizin görüş mesafeniz zaten 150 metreden sonrası değildir. Daha kısa bir alanı göremediğiniz içinde kullanmanız gereken kısa farlar olmalıdır.
Neden Uzun Far Kullanılmamalı?
Uzun farlar daha güçlü bir ışık yaydığından dolayı su moleküllerinin de yansımasını sağlayacak ve parlak bir görüntüye neden olacaktır. Bu da görüş alanınızın daha bulanık olmasını sağlayan bir durum yaşanmasına neden olur. Uzun farlardaki bu özellik yalnızca sis değil aynı zamanda yağmur ve karlı havalarda da geçerlidir.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.