Şoför Nasıl Yazılır - TDK’ ya Göre Şoför Mü, Şöför Mü
Türkçede yazım hatalarının en önemli nedenleri arasında kitap okuma alışkanlığının yeteri düzeyde olmaması gelir. Uzmanlar yazım yanlışlarını en aza indirmenin yolunun fırsat bulundukça kitap okumaktan geçtiği konusunda uyarılarda daima uyarırken, en çok yapılan yazım yanlışlarından bir tanesi de “şoför” kelimesinin yazılışında oluyor.
Şoför nasıl yazılır?
Bu sorunun yanıtı merak edilirken bizde doğru yazımı örnekleyerek açıklayalım istedik. İsterseniz Türk Dil Kurumu’nun resmi internet sitesi olan tdk.gov.tr adresinden doğru yazımı sizde teyit edebilirsiniz. Bu sayede yazım konusundaki soru işaretini de ortadan kaldırabilirsiniz.
TDK’ ya göre şoför nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu’na göre “şoför” şeklinde yazılan kelimenin hatalı yazımı “şöför” şeklindedir.
Doğru Yazım: Şoför
Hatalı Yazım: Şöför
Kelimenin doğru ve hatalı yazılışlarına örnekler ise şu şekildedir.
Şoför mü, şöför mü? Örnekler;
Doğru: Şirket beni evden aldırmak için şoför göndermiş.
Yanlış: Şirketten her akşam beni şöför alıyor ve evime kadar bırakıyor.
Doğru: Yarın babamın şoförü beni okula bırakacak.
Yanlış: En büyük hayalim ehliyet alıp şöför olmak.
Şoför Nedir?
Karayolunda ticari ya da özel araçların kullanımını gerekli belge ve izin doğrultusunda yapan kişiler için kullanılan bir tanımlamadır. Şoför kelimesi Türkçeye, Fransızcadan girmiştir. Isıtan kişi anlamına gelen şoför, ilk olarak buharlı gemilerde ve lokomotiflerde motor kazanına kömür atan kişiler için kullanılıyordu.
Şoförlük Eğitimi
Şoförlük eğitimi, trafik eğitimi ile birlikte, istenilen ehliyet sınıfına göre özelleştirilmiş olan ders programları hazırlanarak sürücü kursları tarafından verilir. Sürücü kursları Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla açılır ve şoför olmak isteyen kişiler önce bu kursu tamamlayıp gerekli olan puanı aldıktan sonra ehliyet alabilmek için hak kazanır. Ehliyet alındıktan sonra istenirse meslek eğitimi alınarak şoförlük bir meslek olarak yapılabilir. Bunun için ihtiyaç olan belge SRC belgesi olarak kodlandırılmıştır.
Şoförlük için Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Kullanılmak istenilen aracın sınıfına uygun olan ehliyet,
- Mesleki yeterlilik belgesi (SRC1, SRC2, SRC3, SRC4, SRC5...)
- Yurtdışı taşımaları için Turing uluslararası şoför ehliyeti.
Şoförlük ile ilgili detaylı bilgilere www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.