Şoför Nedir, Sürücü Nedir

ABONE OL
Şoför Nedir - Sürücü Nedir

Şoför ve sürücü kelimelerini çok fazla duyuyoruz. Genel olarak aynı şeyi ifade ediyor olsalar da gerçekte şoför kime denir sürücü kimdir? Bu konu hakkında detaylı bilgiye sahip değiliz. İsterseniz şoför ne demek, nasıl şoför olunur, bir şoförde olması gereken özellikler nelerdir? İnceleyelim.

Şoför Ne Demek?

Karayolunda, ticari olan araçları kullanan ve taşıma hizmeti veren, gerekli belge ve eğitime sahip olan kişilere verilen isimdir. Şoför kelimesi dilimize Fransızcadan girmiş ve bugün hem Türkiye’de hem de dünyada aranan meslekler içerisinde olmuştur.

Şoför tanımlaması ilk olarak buharlı gemi ya da lokomotiflerde kömürü atan kişilere deniyordu, ancak zamanla değişerek bugünkü halini almıştır.

Nasıl Şoför Olunur?

Şoförlük basit bir konu değildir. Yoğun bir mesai saatine sahip olan bu kişilerin araç kullanırken konsantrasyonları yüksek ve sorumluluklarının bilincinde olması gerekir. Günümüzdeki tanımından yola çıktığımızda şoförler kişiye özelde algılanmaktadır. Yani bir toplu taşıma aracı ya da ticari bir araç değil bireysel şoförlük yapanlarda vardır.

Şoförlük Çeşitleri 

  • Kişiye özel şoför
  • Kadrolu memur şoför
  • Yurt içi ile yurt dışı yolculuklar yapan tır şoförü
  • Devletin üst düzey çalışanları için hizmet veren makam şoförleri

Şoförler tam zamanlı, yarı zamanlı veya serbest zamanlı olarak çalışabilirler. Çalışma saatleri yapılan işe ve işverene göre değişkenlik gösterir.

Şoförlük Yapabilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şoförlük yapabilmek için önce kullanılan aracın sınıfına göre ehliyetin olması gerekir. Bunun dışında yine kullanılan araca göre yeterlilik belgesi (SRC1, SRC2, SRC3, SRC4, SRC5...) alınması gerekir. Eğer yurtdışı görevi olacaksa Turing’den alınmış olan şoför ehliyeti şarttır.

Şoförde Olması Gereken Özellikler

Firmalar kendi bünyelerinde şoför işe alacaksa birtakım kriterleri ön planda tutar. Bu nedenle şoför olarak iş başvurusunda bulunacak olan kişilerin aşağıdaki özelliklere sahip olmaları önemlidir.

  • Düzgün diksiyona sahip olmak,
  • Askerlikle alakası kalmamış olmak,
  • Gerekli mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak,
  • Çalışma saatlerine uyabilmek,

Sürücü Nedir?

Sürücü ticari olmayan tüm motorlu araç kullanıcılarına verilen isimdir. Sürücü olabilmek için ehliyetin olması şarttır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.07.2021

Kamyon Rot Ayarı Nasıl Yapılır

02.03.2021

C Türü Yetki Belgeleri ve Alma Şartları Nelerdir

25.06.2020

Yalova Sürücü ve Ehliyet Kursları

02.09.2020

Aracımın Çekiş Gücünü Nasıl Artırabilirim