Stajyer Ehliyet Nedir? Stajyer Ehliyet Şartları Nelerdir

ABONE OL
Stajyer Ehliyet Nedir - Stajyer Ehliyet Şartları Nelerdir

Stajyer ehliyet, birçok vatandaş tarafından merak edilen konulardan biridir. 2016 yılıyla beraber hayatımıza giren stajyer ehliyet, çoğu vatandaş tarafından hala tam olarak bilinmiyor. Stajyer ehliyet nedir, stajyer sürücülerin normal sürücülerden farkı nedir? İşte, stajyer ehliyet ile ilgili merak edilenler...

Stajyer Ehliyet (Aday Sürücü) Nedir?

Stajyer ehliyet, Karayolları Trafik Yönetmeliği ile 2016 yılı hayatımıza giren uygulamalardan biridir. Sürücü olmak isteyen ve ilk defa ehliyet alacak adaylar stajyer sürücü olarak kabul ediliyor. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücünün 75 ceza puanına ulaşmaması istenir. Eğer sürücü 75 ceza puanına ulaşmışsa ehliyetine el koyulur. Psikolojik durumun belirlenmesi için psikoteknik testlerine tabi tutulur. Psikoteknik testlerde başarılı olan adayların yeniden ehliyet kursuna kayıt yaptırması ve sınavları başarıyla geçerek ehliyet alması gerekir.

Stajyer Ehliyetin Normal Ehliyetten Farkı Nedir?

İlk kez ehliyet alacak sürücü adaylarına stajyer ehliyet verilir. Stajyer ehliyetin süresi 2 yıldır. Stajyer ehliyet ile normal ehliyet arasında çok az fark bulunur. Stajyer ehliyet ile normal ehliyet arasında ceza puanı sınırı farklıdır. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü 2 yıl süresince 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti süresiz iptal edilir. Ancak normal ehliyete sahip sürücü için bu süre 1 yıldır. Normal ehliyetin ceza puanı 100’dür ve ehliyet 2 aylığına sürücüden alınır.

Stajyer Sürücülerde Ceza Puanı Sistemi Nasıl Çalışır?

Ceza puanı sistemi trafik kurallarına uyulmasını sağlamak amacıyla uygulanır. Ceza puanı sistemi normal ehliyet için 1 yıl boyunca birikir ve sürücü 100 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti 2 aylığına elinden alınmış olur.

Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü 2 yıl içerisinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti iptal edilir. Yeniden ehliyet alabilmesi için sürücü kursuna kayıt açtırması ve psikoteknik raporu alması istenir. Bu sayede ehliyet almak isteyen kişilerin sürücü olmaya yeterliliği bulunup bulunmadığı öğrenilir.

Stajyer Ehliyet Süresi Ne Kadardır?

Stajyer ehliyet kullanım süresi 2 yıldır. Stajyer ehliyeti bulunan sürücülerin 2 yıl süresince stajyer ehliyet kullanması gerekir. Stajyer sürücülerin 2 yıl boyunca herhangi bir sebepten dolayı ceza puanı yükselirse ehliyeti elinden alınmış olur.

Ehliyeti elinden alınan sürücülerin tekrar ehliyet alabilmesi için psikolojik testlerden geçmeleri zorunludur. Yapılan psikolojik testlerden olumlu sonuç alan kişiler sürücü kursuna başvuru yaparak ehliyet almayı hak kazanır.

Stajyer Ehliyetlerde ‘Stajyer’ Bilgisi Yazar mı?

Stajyer ehliyetlerle ilgili merak edilen noktalardan biri de sürücü belgesinde ‘stajyer’ ibaresinin bulunup bulunmadığıdır. Stajyer ehliyetlerde ‘stajyer sürücü’ ibaresi yer almaz. Sürücünün stajyer olup olmadığı bilgisi Emniyet sisteminde ve e-devlet sisteminde yer alır. Sürücü belgesi üzerindeki tarih 2 yılı aşmamışsa stajyer ehliyet olduğu belirlenir. 

Trafik Kuralı İhlalinde Ceza Puanları

Ehliyet kullanımında ceza puanları oldukça önemlidir. Ceza puanını aşan kişiler ehliyetini kaybedebilir. Sürücülerin 2 yıl boyuncu ceza puanını geçmemesi gerekiyor. Stajyer ehliyetine sahip olan kişilerin trafik kurallarına en doğru şekilde uyması beklenir. Kurallara uymayan ve ceza puanını aşan kişiler ehliyetini kaybedebilir.

En sık yapılan trafik kuralı ihlalleri

  • Araç kullanımı sırasında telefonla konuşmak (10 ceza puanı)
  • Kırmızı ışıkta geçmek (20 ceza puanı)
  • Belirli hız sınırını aşmak (10 ceza puanı)
  • Araç kullanırken emniyet kemerini takmamak (15 ceza puanı)
  • Muayeneden geçmemiş araçla trafiğe çıkmak (10 ceza puanı)
  • Park yasağını dikkate almamak (20 ceza puanı)
  • Geçiş üstünlüğü bulunan bölgelerde yayalara yol vermemek (20 ceza puanı)

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.12.2020

Uykulu Araç Kullanmanın Etkileri Nelerdir

04.01.2022

Duble Yol Nedir, Duble Yollarda Hız Sınırı Kaçtır

17.11.2020

Sıfır Araç Garantisi Nedir

23.09.2020

Arabanız Bozulduğunda Ne Yapmalısınız