Stajyer Sürücülerin Dikkat Etmesi Gerekenler
2016 yılından sonra yapılan değişiklikle birlikte ehliyet alma işlemleri de süreci de değiştirilmiştir. Eskiden ehliyet alan herkes aynı gün içerisinde usta sürücü olarak tanımlanabiliyordu, ancak bugün ehliyetini yeni alan bir sürücüye 2 yıl boyunca stajyer sürücü deniliyor.
2 yıl içerisinde sorunsuz bir şekilde araç kullanan sürücüler artık ehliyetinde herhangi bir değişiklik yapmaya gerek kalmadan normal sürücü statüsüne geçiyor.
Stajyer bir sürücünün 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurmaması gerekiyor. Aksi takdirde ehliyetine el konularak yeterliliği test edilir. Yeterlilik testinden başarılı bir şekilde geçen sürücü adayı ise sıfırdan ehliyet alma aşamalarını tekrar etmek zorundadır. Yani tekrardan bir sürücü kursu bulup, kaydını yaptırmak ve sınavlara yeniden girmek zorundadır. Dolayısıyla 2 yıllık sürecini başarılı bir şekilde tamamlayana kadar aynı şekilde devam edecektir. Aşağıda stajyer bir sürücünün dikkat etmesi gereken hususlar listelenmiştir.
Stajyer Sürücüler İçin Ceza Puanları Nelerdir?
- Kırmızı ışıkta geçen, şerit değiştirme kuralına uymayan, ehliyet sınıfının dışında bir araç kullanırken yalanan, geçişin yasak olduğu yerlerden geçen, okul geçitlerinde durmayan, kavşaklarda dönüş kuralına uymayan, aracın aksamlarının doğru çalışmamasını sağlamayan, sol şeridi sürekli işgal eden sürücülere 20 ceza puanı uygulanır.
- Aşırı hızla giden, hatalı sollama yapan, geçiş üstünlüğüne uymayan stajyer sürücülere 15 ceza puanı uygulanır.
- Aracı tescil ettirmeden trafiğe çıkan, muayene süresi geçmiş araç kullanan, aracın cinsine göre bulundurulması zorunlu araç ve gereçleri bulundurmayan, araçta teknik bir değişiklik yaptığında bildirmeyen, yüksek sesle müzik dinleyen, araçtan dışarı çöp atan, ruhsat ve belgeleri olmadan trafiğe çıkan, araç kullanırken cep telefonuyla konuşan, hız sınırlarını aşan sürücülere 10 ceza puanı uygulanır.
- Araç sürerken ehliyeti yanında bulundurmayan stajyer sürücüye 5 ceza puanı uygulanır.
Yukarıdaki cezaların dışında sürücü arka arkaya hata yapmaya devam ederse ehliyetinin iptal edilmesiyle karşı karşıya kalır. Bu tekrarlar ise şu şekilde belirtilebilir:
- 2 yıl içinde trafik ışıklarını 3 kez ihlal etmek,
- 2 yıl hız limitlerini 3 kere aşmak,
- 2 yıl dönel kavşaklarda yaya ve bisiklet kullanıcılarının geçiş hakkını 3 defa ihlal etmek,
- 2 yıl okul geçitlerinde öğrencilere 3 defa yol vermemek,
- 2 yıl içinde emniyet kemerini takmadan 3 kere trafiğe çıkmak,
- 3 defa en az 0.20 promil alkol ile yakalanmak,
Sürücü kursları ve ehliyet hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.