Start Stop Aküsü Nedir? Normal Aküden Farkı Nelerdir

ABONE OL
Start Stop Aküsü Nedir - Normal Aküden Farkı Nelerdir

Günümüz yeni nesil otomobillerin büyük bir bölümü yakıt tüketimini azaltmak, emisyon oranlarını düşürmek için modern sistemlerle donatıldı. Otomobillerde donanım sistemi geliştirilirken araçlarda kullanılan aküler konusunda da soru işaretleri oluşmaya başladı. Bizde özellikle start-stop özelliğe sahip olan araçlarda kullanılan aküler konusunda açıklama yapalım istedik.

Bu tip araçlarda kullanılan aküleri anlayabilmek için piyasadaki akülere genel olarak bakmak gerekiyor. 

Geleneksel Aküler

Geleneksel aküler çok uzun yıllardan beri kullanılıyor. Bu tip aküler farklı kapasitelere sahiptir. Geleneksel aküler alternatör tarafından şarj edilir ve bu sayede elde edilen enerji aracın elektrik ve elektronik sisteminin beslenmesini sağlar. Alternatörün sürekli çalışıyor olması ise motordaki yükün artmasına doğal olarak bu da aracın daha fazla yakıt tüketmesine neden olur. Geleneksel aküler araç stop ettiği zaman şarj etmeyi durdurur. Bu da klima gibi akşamların çalışmasının durmasına neden olur.

EFB Aküler

EFB aküler, standart akülere göre gelişmiş olsalar da günümüz teknolojisiyle baktığımızda oldukça basit bir yapıya sahiptir. Start stop araçlarda bu tip aküler kullanılır nedeni ise maliyetinin daha düşük olmasıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere bazı otomobil markaları EFB ifadesine yer vermese bile start stop araçlarda bu tip aküleri kullanırlar.

EFB akülerin en önemli özelliği alternatör tarafından sürekli şarj edilmeye ihtiyaçlarının olmamasıdır. Yani akü tam dolduğunda alternatör bağlantısı kesilir. Enerji azalmaya başladığında alternatör tekrardan devreye girer ve akünün şarj edilmesini sağlar. Bu işlem aracın motoruna binen yükü azalttığı için araç geleneksel aküye sahip bir araca göre daha az yakar.

EFB akülerin çalışma mantığının geleneksel akülere göre daha gelişmiş olması bu aküleri ömürlerinin de uzun olmasına imkan tanımıştır. Yani standart bir akü yaklaşık 30 bin motor çalıştırmasında ömrünü tamamlarken EFB aküler 90 bin motor çalıştırmasında ömrünü tamamlar.

AGM Akü

AGM aküler 1980’li yıllarda üretilmeye başlanmıştır. Kapasiteleri yüksek olan bu aküler dayanıklı yapıya sahiptir. Bu akülerin kuru tip olması darbelere ve basınca daha fazla dayanıklı olmasını sağlamıştır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.09.2020

Karanlık Yolda Araç Nasıl Kullanılmalı

14.08.2024

Sürücü Olmanın Temel Gereklilikleri

17.05.2021

Sürücü Kursları Telefon Numaraları

08.05.2023

Dolmuş Şoförü Nasıl Olunur