Suda Kızaklama Nasıl Önlenir

ABONE OL
Suda Kızaklama Nasıl Önlenir

Kızaklama Nedir?

Kızaklama, yani aquaplaning bir aracın su birikintisine hızla girmesi sonucu meydana gelen kayma halidir. Bu eylem gerçekleşirken lastik ile yol arasına su tabakası girer ve bu sayede lastiklerin yolla teması kesilmiş olur.

Bir sürücü için aracın kontrolünü kaybetmeye kadar gidecek olan bu deneyim özellikle yağmurlu havalarda sık yaşanır.

Suda Kızaklama Nasıl Anlaşılır?

Aşağıdaki 3 madde aracın yolda kızakladığını gösteren işaretlerdir.

Aracın direksiyonu aşırı bir şekilde yumuşamışsa,

Motorun devri aniden yükselirse,

Aracın tabanına su sert bir şekilde vurursa,  

Suda Kızaklamayı Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kızaklama yani başka bir deyişle kaymanın yaşanmaması için aşağıdaki 4 maddeyi dikkate almak gerekir.

Yağışlı Havalarda Yavaş Sürün

İyi bir sürüşü etkileyen birtakım mevsimsel olaylar vardır. Yağmur ve kar bunlardan birkaçıdır. Kötü hava şartlarında hızlı araç kullanmak sizi ve sevdiklerinizi tehlikeye atabilir. Bu nedenle yağmur ve karlı havalarda hızınızı olabildiğince düşürmeniz tavsiye edilir.

Takip Mesafenizi Koruyun

Takip mesafesi her türlü sürüş koşullarında önemlidir. Özellikle yağmurlu bir günde araç kullanırken bu mesafe daha fazla öne çıkar. Normal koşullarda önünüzdeki aracı takip ederken 3–4 saniyelik bir boşluk iyidir, ancak yağışlı havalarda bu süreyi biraz daha uzatmak en iyisidir.

Lastiklerin Kontrolü

Fren sistemi kadar, lastiklerde arabanızın en önemli güvenlik özelliklerinden biridir. Özellikle kışın araç kullanmaya başlamadan önce lastiklerin dişleri, havası ve balansı dahil olmak üzere genel kontrolünün yapılması gerekir.

Mevsime Göre Lastik Seçimi

Lastikleriniz mutlaka mevsime uygun şekilde seçilmelidir. Yazın yaz lastikleri, kışın ise kışlık lastikler kullanmanız hem aracınızın performansını hem de sizin can güvenliğinizi korumaya yardımcı olacaktır.

Not: Yağmurlu bir zeminde araç kullanırken aniden aracın hakimiyetini kaybederseniz, suda kızaklama durumu meydana gelmiş olabilir. Böyle bir durumda paniğe kapılmamak ve fren yapmamak gerekir. Bunun yerine debriyaja basarak direksiyonu aracın hareket yönünde tutmaya çalışmak aracın kontrolünü yeniden ele geçirmenizi sağlayacaktır.

Otomobiller hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.10.2021

Değişken Subap Zamanlaması Nedir? Nasıl Çalışır

21.03.2022

Ataşehir Sürücü Kursları - Ataşehir Ehliyet Kursları

23.09.2021

İkame Araç Kaskoyu Bozar mı

19.04.2021

Hyundai İ20 1.4 CRDi Jump Dizel (Manuel) İncelemesi