Sürücü Belgesi Nedir? Sürücü Belgesi Nasıl Alınır 2022

ABONE OL
Sürücü Belgesi Nedir - Sürücü Belgesi Nasıl Alınır 2022

Sürücü belgesi ya da ehliyet, yetkili kurumlar tarafından verilen, karayolunda seyreden motorlu ve motorsuz araçların kullanılması için verilen ve kimlik işlevi gören resmi belgedir. Sürücü belgesi farklı araç türlerine göre sınıflandırılmıştır. 2016 yılından itibaren yeni düzenlemeye geçilmiş, sürücü belgesi sınıfları 16 farklı kategoride sınıflandırılmıştır. Peki, sürücü belgesi nasıl alınır, sürücü belgesi nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sürücü Belgesi Sınıfları 2022

Sürücü belgeleri sınıflarında yapılan düzenlemelerle araçlara takılan ek yükler ve römorklarla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Bazı ehliyet sınıflarında yaş sınıflarında değişikliğe gidilmiş, bazı ehliyet sınıfları için ehliyet şartı getirilmiştir. Ehliyet sınıfları M, A1, A2, A, B1, B, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı olarak düzenlenmiştir.

Eski sistemde B sınıfı sürücüler doğrudan minibüs kullanabiliyordu. Yeni düzenlemede ise ilk defa ehliyet alacaklar belirli bir deneyim süresine ulaşmadan minibüs kullanamıyor. Bununla birlikte yeni düzenlemelerde ehliyetlerde belirli bir geçerlilik süresi bulunuyor. Bu sürenin sonunda sürücü belgesinin yenilenmesi gerekiyor.

Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

Ehliyet alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Ehliyet alma şartları şu şekilde sıralanabilir;

  • Yaş
  • Deneyim şartı
  • Öğrenim şartı
  • Sağlık şartı
  • Adli Sicil Kaydı Şartı

Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?

Sürücü belgesi nasıl alınır sorusu sürücü adayları tarafından sıklıkla araştırılır. Sürücü belgesi alabilmek için bazı koşulları yerine getirmek gerekir. Bunun için ilk aşamada sürücü kursu bulmak gerekir. En iyi sürücü kursu için arayışa girebilir, bütçenize en uygun sürücü kursunu seçebilirsiniz.

Sürücü belgesi alabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir sürücü kursuna kayıt olunması gerekir. Sürücü kursuna kayıt yaptırabilmek için bazı belgeler gerekir.

Sürücü kursuna kayıt için gerekli belgeler;

  • 6 adet biyometrik fotoğraf
  • Adli sicil kaydı
  • Sağlık raporu
  • Kan grubu kartı

Sürücü kursuna kayıt yaptırdıktan sonra ehliyet alma süreci başlar. Sürücü adayı ilk aşamada teorik eğitime tabi tutulur. Teorik eğitim ile yazılı sınavda sorulabilecek teorik bilgiler öğretilir. Teorik eğitimin ardından sürücü adayı yazılı sınava katılım sağlar. Sürücü adayının yazılı sınavda başarılı olabilmesi için 70 ve üzeri puan alması gerekir.

Yazılı sınavın ardından ehliyet alabilmek için direksiyon sınavında da başarılı olmanız gerekir. Direksiyon sınavına girmeden önce pratik bir eğitim verilir. Direksiyon eğitimine katılım zorunludur. Direksiyon sınavında da başarılı olmanız halinde sürücü belgesi almayı hak kazanırsınız.

Ehliyet almayı hak kazanan sürücü adayına sürücü kursu tarafından sürücü sertifikası verilir. Sürücü belgesi sertifikası Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanır ve 15 gün içerisinde sürücü kursuna gönderilir.

Sürücü Belgesi Nereden Alınır?

Sürücü belgesi alabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden veya ALO 199 hattını arayarak sürücü belgesi randevusu alabilirsiniz. Sürücü belgesi başvurusu esnasında gerekli belgelerin yanınızda bulunması gerekir.

Sürücü belgesi almak için gerekli belgeler;

  • Kimlik kartı
  • Sürücü sertifikası
  • Sürücü sağlık raporu
  • Öğrenim belgesi
  • Değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının ödendiğine dair evrak
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu kartı

Ehliyet ve sürücü belgesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.03.2021

Trafik Sigortası Yapan Sigorta Şirketleri Hangisi

09.08.2021

Araçta Filtre Değiştirmeden Yağ Değiştirilir mi

24.05.2021

SMG Şanzıman Nedir? Hangi BMW Modellerinde SMG Şanzıman Vardır

27.12.2022

Geçici Ehliyet Belgesi Kullanım Süresi Ne Kadar