Sürücü Belgesi Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Sürücü belgeleri 2017 yılından sonra yenisiyle değiştirilme kararı alınmış ve tanınan süre içerisinde tüm ehliyetlerin değiştirilmesine karar verilmiştir. Buna göre yeni ehliyet alacak birisine çipli ehliyet verilir. Eski tip ehliyete sahip olan sürücülerde belirlenmiş süre içerisinde ehliyetlerini yenisiyle değiştirmek zorundadır. Şu an eski ve yeni ehliyetler ortak olarak kullanabiliyor. Ehliyetlerde yeniliğe gidilmesinin en önemli nedeni çipli olması ve Uluslararası bir nitelik kazanmasıdır.
Milyonlarca araç sürücüsü ehliyetlerini yenilerken burada nasıl bir yol izleyeceklerini ise merak edebiliyor. Aşağıda yapılacak işlemler belirtilmiştir.
Sürücü Belgesi Yenileme Randevu Alma
Var olan sürücü belgenizi yenisiyle değiştirmek istiyorsanız bunun için yetkilendirilmiş olan ilçe Nüfus müdürlüklerinden, telefon ya da internet üzerinden randevu almanız gerekiyor. Randevu işlemi oldukça basit ve sizden istenilen bilgileri eksiksiz bir şekilde verdikten sonra randevunuz oluşturulmuş olacaktır.
Randevu sisteminin getirilmesinin nedeni, Nüfus müdürlüklerinde yoğunluğun önüne geçmek ve işlemlerin daha hızlı olmasını sağlamaktır. İlk dönemlerde randevulu da olsa yoğun kuyruklar oluşuyorken şu an işlemler daha sakin ve çok kısa bir süre içerisinde tamamlanabiliyor. Ancak randevu almanız da zorunlu değil isterseniz randevu almadan da gidebiliyorsunuz, fakat o zaman işlemleriniz biraz uzayabiliyor, çünkü randevulu olanların önüne geçemiyorsunuz. Eğer bu şekilde gitmeyi tercih ediyorsanız erken saatlerde gitmeniz tavsiye ediliyor.
Sürücü Belgesi Yenileme Son Tarih Ne Zaman?
Ehliyetinizi 2016 yılından önce almışsanız bu durumda eski tip ehliyet şeklinde geçer ve İçişleri Bakanlığı eski tip ehliyetlerin değişiminde son tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlemiştir.
İlk açıklanan tarih 2020 olmuştu, fakat mağduriyetlerin oluşmaması adına bu süre 2 yıl daha uzatılarak 2022 yılına ötelendi.
Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)
- Eski sürücü belgeniz (eski ehliyetiniz)
- Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu
- Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
- Adli Sicil Belgesi (Adliyeden alınacak olup Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
- Ayrıca Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi
Yeni ve eski tip ehliyetlerle ilgili kafanızdaki soruların yanıtlarını https://www.surucukurslari.com adresinden inceleyebilirsiniz.