Sürücü Davranışlarına Stresin Etkisi
Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları incelendiğinde sürücülerin kusur oranının % 96 düzeyinde olduğunu görmekteyiz. Kazalar üzerinde çok büyük etkiye sahip olan sürücülerin gerekli sorumluluğu yerine getirip getirmediğini tespit edebilmek için sürücülerin davranışları incelendiği takdirde trafikte yaşamış olduğumuz sorunların birçoğu çözüme kavuşacaktır. Yapılan bu çalışmanın amacı sürücülerin genel stres düzeyi ile trafikte öfkeye neden olan faktörler arasındaki ilişkileri belirleyerek öfkeye neden olan bileşenlerin incelenmesidir. Bunun yanında yaş, cinsiyet ve benzeri faktörlerin sürücülerin stres düzeyine olan etkisi yapılan bu çalışma sonucu ortaya konulmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki araç sürücüleri trafikte öfkelerini çok farklı şekilde göstermektedir. Özellikle kalabalık nüfusun yaşadığı büyük şehirlerde trafiğin çok yoğun olması ve insanların zamanla yarışması gibi nedenlerden dolayı sürücüler öfkelenebilmektedir. Kişinin karakteri, cinsiyeti ve yetiştirilme tarzı gibi faktörler sosyal yaşantısında olduğu gibi trafikteki davranışlarını da etkilemektedir. Trafikte yer alan erkek sürücülerin kadın sürücülere oranla daha saldırgan olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Yine buna benzer bir örnek de genç sürücülerin yaşlı sürücülere oranla daha saldırgan olduğudur. Dolayısıyla sürücü davranışlarında yaş, cinsiyet ve birçok faktör etkili olmaktadır.
Trafikte sürücülerin yaşamakta olduğu trafikte yaşanan en önemli sorunların başında gelmektedir. Bu nedenle son yıllarda araştırmacılar sürücülerin öfke problemi üzerinde çalışmaya ağırlık vermektedir. Özellikle ülkemizde öfke kontrolü yapamayan sürücüler birçok kuralı ihlal ederek trafik kazalarına neden olmaktadır.
Ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren bir unsurda trafik güvenliğinin sağlanıp sağlanamamasıdır. Dolayısıyla ülkemizde yaşanan trafik kazalarını en aza indirebilmek için gerekli olan bütün tedbirler alınmalı ve kazalara sebep olan ve trafik güvenliğini tehlikeye sokan unsurlar tespit edilip bunlara karşı önlemler alınmalıdır.
Ülkemizde yapılan araştırma ve çalışmalara bakıldığında trafiği tehlikeye sokan ve riskli sürücülük sergileyen kişilerin öfkelerini kontrol edemeyen kişiler olduğu ortaya konulmuştur. Yani öfkeli olan ve psikolojik olarak sorun yaşayan kişiler trafikte daha fazla öfke ve stres yaşadığı söylenebilmektedir.
Trafikte sürücülerin yaşamış olduğu stres ve öfke güvenli araç kullanabilmeyi olumsuz yönde etkileyerek çeşitli sorunlar yaşanmasına sebep olmaktadır.
https://www.surucukurslari.com/