Sürüş ve Dinlenme Süreleri Ne Kadardır ? - SürücüKursları.com
ÖNEMLİ DUYURU: Ehliyet yenileme süresi 31 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatıldı! Daha fazlasını öğrenin!
Türkiye’nin En Büyük
Sürücü Kursu Platformu
Hoşgeldiniz
E-Posta (*)
Şifre (*)
Şifremi Unuttum
Henüz Hesabınız Yok mu?
Üye olmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.
Sürüş ve Dinlenme Süreleri Ne Kadardır ?
24.03.2020
115
Paylaş

Sürüş ve Dinlenme Süreleri Ne Kadardır ?

Uluslararası karayolu taşımacılığı yapan sürücülerin hakları 5 Ocak 1967 yılında kabul edilen “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması” ile belirlenmiştir. Bu anlaşma karayoluyla yapılan yolcu ve yük taşımacılığının düzenlenmesi, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla yapılmıştır. 1967 yılında kabul edilen anlaşma 1983, 1992, 1993 ve 1999 yılında yapılan değişikliklerle beraber günümüzdeki haline gelmiştir. Bu anlaşmaya göre sürücülerin araç kullanmaları için tıp doktorları tarafından belirlenen süreler vardır. Bu sürelerin aşıldığı durumlarda sürücü yorgunluk veya uykusuzluktan doğan dikkatsizlikle beraber risk altına girecektir. Bu kanun işverenlerin ya da taşınan yükün sahiplerinin sürücüleri daha uzun süreler araç kullanmaları yönünde zorlamamalarını engelleyerek sürücü haklarını korumaktadır. Araçlarda bulunan takograf isimli cihazlar sürücülerin araç kullanma sürelerini, sürücülerin aralıksız şekilde kaç kilometre boyunca araç kullandıklarını, ortalama hızlarını, dinlenme sürelerini ayrıntılı şekilde kaydeder ve istenildiği takdirde rapor olarak sunar. Bu cihaz sayesinde sürücünün yasal çalışma saatlerini geçmeden çalışıp çalışmadığı denetlenir. Sürücülerin araç kullanabilecekleri ve dinlenmeleri gereken süreler şu şekildedir;

  • Bir sürücü 24 saatlik zaman dilimi içerisinde en fazla 9 saat araç kullanabilir. Bu süre haftada 2 defaya mahsus olmak üzere 10 saate çıkabilir.
  • Haftalık toplam sürüş süresi 56 saatten fazla olamaz. 2 haftalık süre ise en fazla 90 saat olabilir.
  • Aralıksız şekilde en fazla 4 saat 30 dakika araç kullanılabilir, 4,5 saatten sonra en az 45 dakika mola verilmek zorundadır.
  • Günlük dinlenme süresi en az 11 saat olmalı eğer dinlenme süresi aralıklı olacaksa bu süre 12 saate çıkmalı. (Dinleme süresi mola ile karıştırılmamalıdır)
  • Günlük dinlenme süreleri 24 saat içinde kullanılmalıdır.
  • Çift şoför durumu söz konusu ise günlük dinlenme süresi Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşmasına göre 30 saat içinde en az 9’ar saat, Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre 8’er olarak uygulanır.

Tıp doktoralarının belirlediği araç kullanma süreleri azami sürelerdir fakat bu süreleri azami seviyede uygulamamak sürücülerin lehine olacaktır.

Öne Çıkan Haberler

Daha fazlası

Yorum Yapmak için Giriş Yapın

Yorum yazabilmek için hesabınıza giriş yapmanız gerekiyor.

Giriş Yap
Henüz yorum yapılmamış.
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. by Timsah