Taksi Şoförü Nasıl Olunur
Taksi şoförü, taksimetresi bulunan ticari araç ile yolcu taşıyan kişidir. Taksicilerin temel görevi, yayaları, belirli bir ücret karşılığında bir yere taşımaktır. Yolcular, genellikle taksi şoförüyle taksi durağını arayarak veya taksi çağırma uygulamaları ile iletişim kurarak randevu alırlar. Özellikle büyükşehirlerde taksi kullanımının yaygınlaşması sebebiyle taksi şoförlüğü, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki; taksi şoförü nasıl olunur, taksici olma şartları nelerdir?
Taksi Şoförü Nedir?
Taksi şoförleri, taksimetre bulunan ticari araçları ile yayaları bir yerden başka bir yere ulaştıran kişilerdir. Taksiciler, genellikle bir taksi şirketi veya taksi durağı ile bağlantılı olarak çalışabileceği gibi kendi taksi işletmesini de yönetebilir.
Taksi şoförleri, araçlarını temiz ve düzenli tutmak ve düzenli bakım yaptırmakla yükümlüdür. Ayrıca, trafik kurallarına uygun bir şekilde araç kullanarak müşterilerini güvenli bir şekilde gidecekleri konuma ulaştırmaları gerekir.
Taksi Şoförü Nasıl Olunur?
Diğer mesleklerde olduğu gibi taksici olmak isteyen kişilerin de ilk olarak mesleği iyi öğrenmeleri ve zorluklarını bilmeleri önemlidir. Taksicilik yaparak maddi anlamda rahatlayacağını düşünen birçok insan bulunur. Ancak mesleğin zorluklarını öğrendikten sonra bu kişilerin fikirleri değişebilir.
Taksi şoförü olmak için ilk olarak bir ticari araç bulmalısınız. Ticari araç sahipleri, genellikle tanımadıkları kişilere araçlarını vermez. Bu nedenle başkasının aracını kullanarak taksicilik yapmak istiyorsanız iyi bir referansınızın olması gerekir. Teksiciliğin ikinci kuralı ise vardiyalı çalışma fikrine açık olmanızdır. Taksicilikte vardiya sistemi, genelde 06:00 ile 15:00 arasında veya 15:00 ve 03:00 saatleri arasındadır. Vardiya sistemi, taksi durakları arasında farklılık gösterebilir.
Taksici Olma Şartları Nelerdir?
Taksici olma şartları, fünümüzde oldukça zordur. Ticari araç aldığınız zaman ticari aracı aldığınız kişiye günlük 200 – 250 TL vermeniz gerekir. Bu ücretin yanı sıra günlük yakıt için minimum 50 – 100 TL, sigorta için 10 TL, taksi durağı aidatı için 10 – 30 TL ödeme yapmanız gerekebilir. Bunların minimum tutarlar olduğunu belirtmek yararlı olacaktır.
Bunun dışında taksici olmak için birtakım belgelere sahip olmalısınız. Bu belgeler olmadan bu mesleği yapamazsınız. Taksiciler yasası olarak bilinen 5362 numaralı Bakanlar Kurulu yasasına uygun olarak 2918 sayılı karayolları trafik yasasıdır. Taksicilerin dosyası içinde şu belgeler bulunmalıdır:
- Aracın alım tarihi,
- Fatura,
- Teknik belge,
- Plaka dokümanları,
- Ruhsat,
- Çalışma karnesi,
- Trafik şube kayıt onay formu,
- Araç kartı,
- Ticari araç kullanabilir belgesi,
- Sigorta poliçesi,
Bu belgelere ek olarak taksici olmak isteyenler gerekli yerlere götürmesi gereken belgelerde bulunur. İlgili kuruluşlara teslim edilmesi gereken belgeler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Psikoteknik raporu,
- Ehliyet,
- 2 adet GBT ehliyeti,
- Tam teşekküllü sağlık raporu.
Bu belgeleri aldıktan ve ilgili yerlere teslim ettikten sonra taksi şoförü olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Taksicilik yaparken kullanılan ticari araçta şu araç ve gereçleri bulundurmalısınız:
- Bijon Anahtarı,
- Kriko,
- Stepne,
- Navigasyon sistemi,
- Araç malzeme çantası,
- Reflektör.
Otomobiller ve sürücü belgeleri hakkında detaylı bilgi edinmek için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.