Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir
Tehlikeli maddeler pek çok sektörde aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Doğal olarak bu maddelerin taşınması, muhafazası çok önemlidir. Gelişen teknoloji bu maddelerin lojistiklerini kolaylaştırırken, meydana gelebilecek pek çok facianın da önüne geçmeyi başarmıştır.
Tehlikeli bir maddenin hem kolay hem de güvenli bir şekilde bir yerden daha uzak başka bir yere taşınması profesyonel lojistik firmaları tarafından yapılması gerekir. Bu nedenle işlemi yapacak olan kişilerin güvenlik düzeyini maksimum dereceye çıkarması gerekir.
Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan araçların diğer araçlara göre daha verimli ve etkin olması gerekir. Güvenlik seviyelerini üst seviyede tutmak hem araç hem de sürücü anlamında çok önemlidir.
Tehlikeli olarak tanımlanmış olan bu maddelerin aslında günlük yaşam içerisinde özellikle üretimin sürdürülebilmesi noktasında önemli olduğunu düşündüğümüzde taşımacılıkta sürekli bir döngünün de olması gerekir. Tehlikeli bir maddenin taşınması belli kurallara dayalı olarak yapılması gerekir. Bu kurallar hem çevre, hem araç hem de sürücüyü kapsamaktadır.
Tehlikeli Madde Kodları Ne Anlama Gelir?
Tehlikeli madde taşımasında taşınan maddenin belirlenebilmesi için birtakım kodlar kullanılır. Bu kodlar katı, sıvı, yanıcı, oksitleyici, organik peroksitler, toksik ve mikrop bulaştırıcı maddeler, radyoaktif maddeler, korozif maddeler ve diğer tehlikeli maddeleri kapsayan türlere sahiptir. Toplamda 9 sınıfa ayrılmış olan kodlar dünyanın her yerindeki firmaların ortak kullanımı için oluşturulmuştur.
Tehlikeli Madde Taşıma Kodları
Tehlikeli olarak tanımlanmış olan bu maddeler kendi yapılarından dolayı insana, hayvana, çevreye büyük zarar verebilirler. Bunun içinde kendi içerisinde gruplandırılmışlardır. Gruplar ise maddenin kimyasal yapısına göre olur.
Tehlikeli madde harf kodlarının hepsi bir anlam ve sembollere sahiptir. Örneğin C kodu aşındırıcı maddeyi ifade eder. E kodu ise patlayıcı özelliğe sahip olan bir madde taşındığını belirtir.
Yakıcı etkiye sahip olan maddeler O kodu ile tanımlanırken hafif yanıcı tehlikeli maddelerin belirlenmesi için F harfi kullanılır.
T taşınan maddenin zehirli olduğunu T+ ise çok zehirli olduğunu ifade eder. Bu sayede çevreye verilebilecek olan zararların ortadan kaldırılması sağlanır.
Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.