Termostat Nedir? Termostat Nasıl Çalışır

ABONE OL
Termostat Nedir - Termostat Nasıl Çalışır

Motorun aşırı ısınmasından termostat sorumludur. Motor birkaç km gittikten sonra aşırı ısınmadığı veya normal çalışma sıcaklığına ulaşamadığı sürece, soğutucu akışını düzenleyen termostat muhtemelen düzgün çalışıyordur. Termostatlar genellikle yıllarca dayanır.

Termostat Ne İşe Yarar?

Termostat, basit olan hayati bir bileşendir. Arabanızın soğutma sisteminde bulunan bir valftir. Görevi, motora geri gönderilen soğutma sıvısı miktarını ve devridaim öncesinde radyatör aracılığıyla ne kadar soğutulacağını düzenlemektir. Böylelikle motorunuzdaki soğutucunun dış sıcaklıktan bağımsız olarak belirli bir sıcaklık aralığında kalmasını sağlar.

Termostatınızı Ne Zaman Değiştirmelisiniz?

Termostat çok uzun yıllar boyunca dayanabilir. Bunun için genelde arıza yaptığından bahsetmek mümkün değildir. Ancak bu onun arızalanmayacağı anlamına da gelmez.

Termostat Nasıl Çalışır?

Termostat motor çalıştığı zaman devreye girer bunun için motor çalışmadığında soğutma sıvısının geçmesini engeller. Aracı çalıştırdıktan sonra motor sağlıklı bir şekilde çalışma sıcaklığına ulaşıncaya termostat kapalı kalır ve gerekli ısınma sağlandığında devreye girer. Sıcaklık aracın markasına ve modeline göre değişiklik gösterir. Yani bazı araçlarda termostat 89 derece de bazılarında ise 93 derece de açılır.

Termostatın ortasında civa vardır ve sıcaklık arttıkça genleşmeye başlar. Böyle bir durumda ucundaki kapakçığı iter ve suyun geçişine izin verir. Motor suyu soğumaya başladığında genleşme azalarak kapak kapanır. Motorun sıcaklığını düzenlemek için basit ancak etkili bir yoldur.

Termostat Arıza ve Belirtileri

Termostatın belli bir çalışma ömürleri yoktur. Bunun içinde önceden bir arıza belirtisi göstermezler. Termostat supabı, supabı çalıştıran diğer parçalar yüksek ısı değişikliği aşınmaya ve bükülmeye neden olabilecek farklı durumlarla karşı karşıya bulunur. Suyun içerisinde meydana gelen pas, kir ve diğer yabancı maddeler termostatın görevini yapmasını engeller doğal olarak bu da termostatın arıza yapmasına neden olabilir.

Termostat arıza yaptığı zaman genelde açık bir şekilde kalır, çünkü supabın kapalı olarak kalması körüğün içerisindeki vakum nedeniyle olur. Körük delinirse vakum meydana gelmeyeceğinden dolayı basın körüğü şişirecek ve supabın sürekli açık kalmasına neden olacaktır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.04.2020

İzmir Sürücü ve Ehliyet Kursları

16.11.2021

LPG’li Bir Araçta Tekleme Sorunu Neden Kaynaklanır

31.05.2021

Ehliyet Harcı Nasıl Yatırılır - 2021

30.03.2020

Ehliyet ve Elektronik Sınav Hakkında Genel Bilgilendirme