TİO (Taşıma İşleri Organizatörlüğü) Yetki Belgesi Nedir
Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşımacılık hizmetlerinde organizasyon görevi yapan firmaların almaları gereken zorunlu bir belgedir.
Eskiden Karayolu yönetmeliğinde R1 ve R2 olarak geçen yetki belgesi bugün TİO olarak isimlendirilmiştir.
Önceden alınmış olan R1 yetki belgesi ve R2 yetki belgesi verilmiş olduğu süre boyunca geçerlidir. Geçerlilik tarihi dolan belgeler ise TİO yetki belgesi ile yenilenmesi gerekir. Şuan R1 ve R2 belgesi olan firmalar ücretsiz olarak belgelerini TİO yetki belgesine dönüştürebilir.
Demiryolunda eskiden DD olarak bilinen yetki belgelerinin de TİO yetki belgesiyle yenilenmesi gerekir. Geçerlilik süresi devam eden DD yetki belgesi fiyat farkı ödenerek dönüştürülebilir. Dönüştürülmüş olan belgenin kullanım süresi 5 yılla sınırlıdır.
TİO Belgesi İle Alınması Gereken ODY Belgesi ve ÜDY Belgesi
Yönetmelik gereği taşıma işlerinde organizasyon faaliyeti gösteren kuruluşların bilgilerini ibrazı sırasında bir kişinin ÜDY belgesinin olması gerekir. Yönetmelik kapsamında yine kuruluşlarda 2 kişinin ODY belgesinin olması gerekir.
ÜDY ve ODY yetki belgeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kurumlardan alınabilir. Belgeler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınavla verilir.
TİO Belgesi Olmayanların Cezaları Ne Kadar?
TİO yetki belgesi bulunmadığı halde taşıma organizatörlüğü yapan firmalara 18.387 TL ceza kesilir. Eğer firmanın ÜDY belgesi mevcut değilse bu durumda 2,451 TL, ODY belgesi mevcut değilse 2,451 TL ceza ödemesi gerekir.
- Maddesinin 5. fıkrasındaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesi: 1.225 TL
- Maddesinin 10. fıkrasındaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesi: 1.225 TL
- Maddesinin 9. fıkrasındaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesi: 1.225 TL
Firmaya eksikliklerin giderilebilmesi için 6 aylık bir süre verilir bu süre sonunda eksiklikler giderilmezse TİO belgesi iptal edilir.
TİO Belgesi Alma Şartları
- TİO belgesi talebinde bulunacak olan firmanın 300 bin lira sermayesinin olması gerekir.
- Hizmet verecek araçlarda yaş şartı aranmaz,
- Firmanın depo ya da merkez şartı yoktur,
- Açılacak olan her şube için Bakanlığın onayı gerekir.
- Dağıtım elemanı ve sözleşme şartı bulunmamaktadır.
Yetki belgeleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.