Trafik Kazalarına İlişkin Davalarda Yargılama Ne Kadar Sürer

ABONE OL
Trafik Kazalarına İlişkin Davalarda Yargılama Ne Kadar Sürer

Trafik kazası hiçbir sürücü ve yayanın istemeyeceği bir durumdur. Lakin bazen dikkatsizlik, bazen aşırı hız bazen de araçtan kaynaklanan problemler nedeniyle trafik kazaları meydana gelmektedir. Trafik kazalarının bazıları her iki tarafın anlaşmasıyla sonuçlanırken bazı durumlarda ise yargıya gidilmesi gerekebilir. Eğer bir trafik kazasının yargıya taşınması gerekiyorsa ilgili yargılamalar asliye ceza mahkemelerinde yapılır. Bu tür davalarda yargılamanın süresi, yargılamayı yapan mahkemeye, suçun niteliğine, sanığın firari olup olmadığına, delillere ve bilirkişi raporunun hazırlanmasına göre değişiklik gösterir. Yani her trafik kazasının aynı sürede sonuçlanması söz konusu değildir. Özellikle dava ölümlü trafik kazası yaralanmalı kaza ile bu durumda davanın sürecini etkiler. Ortalama bir süre belirtecek olursak davanın kabul edilmesinden itibaren yaklaşık olarak 1–2 yıl içerisinde davanın sonuçlanması beklenir.

Eğer dava istinaf yoluna gitmiş ise bu durumda tam bir tahmin yapmak yine zor olsa da 6 ay veya 1 yıl arasında karar süresi vardır.

Trafik Suçlarında HAGB

Ölümlü trafik kazası halinde zarar tazmin edilemeyeceğinden şikayet olması halinde HAGB uygulanmaz. Ancak şartları varsa şikayetin geri alınması gibi hallerde hakimin takdir yetkisinde olup, uygulanması mümkündür.

HAGB Nedir?

HAGB yani hükmün açıklanmasının geri bırakılması,  kurulan hükmün sanık hakkında bir hukuki sonuç doğurmamasını ifade eder. Yaralanmalı trafik kazalarında zarar tazmin edilmiş olsa bile uygulanabilmektedir.

Eğer mahkeme temyiz sürecine girerse bu durumda temyiz incelemesi yaklaşık olarak 1–2 yıl daha sürecektir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz süreler ortalama olmakla birlikte yargıdaki iş yükü ve iş bölümleri gibi durumlar yargılama sürelerini çok daha uzun ya da kısa hale getirebilmektedir.

Trafik Ceza Davası Sonuçlanmadan Tazminat Davası Açılabilir mi?

Trafik kazası davasıyla ilgili bir sonuca varılmadan hukuk mahkemelerinde tazminat davası açılabilir. Ancak tazminat davalarında mahkemeler genelde ceza davasından çıkacak olan kararı bekler ve bu karara göre bir yargılama süreci başlatır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.11.2020

Ön Cam Silecekleri ve Bakımı Nasıl Olmalı

07.06.2021

Yabancı Sürücü Belgesini Türk Sürücü Belgesine Çevirme Nasıl Olur

27.05.2021

Sürücü Kursu Hocalığı Nasıl Olunur

25.06.2024

Otomobilde Motor Yağı Seçimi Nasıl Yapılır