Trafik Kazası Kusur Oranına Nasıl İtiraz Edilir
Trafik kurallarının ihlal edilmesi ya da bir dikkatsizlik sonucunda ortaya çıkan trafik kazaları oldukça fazladır. Kaza sonucunda meydana gelen maddi hasarlar kazayı yapan bireyler arasında yapılan kaza tespit tutanağı ile çözüme kavuşabilmektedir.
Bazı kaza durumlarında kaza yapan kişiler anlaşmaya varmayarak polis çağırmak durumunda kalır. Böyle durumlarda polis veya jandarma çağırılarak rapor hazırlanması gerekir. Bu durumda polisin hazırladığı tutanak geçerlilik kazanır. Kaza tespit tutanağı, kaza kusur oranının belirlenebilmesi için gerekli bir unsurdur. Kazayı gerçekleştiren kişiler bu tutanağı imzalamaya zorunlu tutulur.
Kusurlu kişi belirlendikten sonra kusurlu taraf veya her iki kişi kusur oranı konusunda itiraz edebilir. Peki trafik kazası kusur oranı nedir, kusur oranına nasıl itiraz edilir?
Trafik Kazası Kusur Oranı Nedir?
Trafik kazası kusur oranı, herhangi bir dikkatsizlik anında ortaya çıkan kaza durumlarının sorumluluk oranıdır. Kazanın olmasına neden olan bireyin veya etki eden unsurun sorumluluk oranına trafik kazası kusur oranı denir. Kazanın meydana geldiği alan incelenerek kusur oranının ortaya çıkarılması için hata oranı konusunda değerlendirmeler yapılır ve rapor oluşturulur.
Sigorta şirketleri, maddi hasara sebep olan kazalarda kusur oranına göre hasarı öder. Trafik kazası kusur oranları ise şu şekilde belirlenmiştir.
- %0 kusur, kazada kusursuz olan tarafın siz olduğunuz anlamına gelir. Karşı tarafın ise kesinlikle kusurlu olduğu anlamını taşır.
- %50 kusur, kazayı meydana getiren iki sürücünün de aynı oranda hatalı olduğu anlamına gelir.
- %100 kusur ise kazaya sebebiyet veren tarafın kesinlikle siz olduğunuz anlamına gelir. Diğer taraf kazada tamamen hatasız demektir.
Kusur Oranına Nasıl İtiraz Edilir?
Kusurlu olan kişi belirlendiğinde ve kusur oranlarının dağılımı yapıldıktan sonra her iki kişi de kusur oranı konusunda itiraz edebilme hakkına sahiptir. Trafik kazası kusur oranına itiraz etmek için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir.
- Kusur oranlarının belirlenmesiden sonra, trafik kazası kusur oranına itiraz süresi 5 iş günüdür. Tarafların 5 iş günü içerisinde itiraz haklarını kullanmaları gerekmektedir. Bu işlem için ise sigorta şirketine başvuru yapılmalıdır.
- Kusur oranına itiraz hakkı yalnızca tarafların değildir. Aynı zamanda sigorta şirketi de Tramer’in belirlemiş olduğu kusur oranı ile aynı olmazsa, Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na başvuru yapabilmektedir.
- Kusur oranına edilen itirazların incelenmesi ve karara varılması Tutanak Değerlendirme Komisyonu tarafından gerçekleştirilmektedir. Verilen karar sonucunda 8 iş günü içerisinde tazminat ödemeleri yapılmaktadır.
https://www.surucukurslari.com/