Trafik Kazası Tazminatlarında Zamanaşımı
Türkiye’de gerek trafiğin yoğunluğundan, gerek sürücülerin dikkatsizliğinden gerekse kurallara uymamak yüzünden her gün onlarca kaza meydana gelmektedir. Bu kazaların bir kısmı ölümle sonuçlanırken bir kısmı da maddi hasarlarla sonuçlanmaktadır.
Kazaya neden olayla ilgili yaşanan mağduriyetler genelde tam anlamıyla giderilmiyor olsa da kasko ve trafik sigortası zararı en hafif şekilde atlatabilmenin yoludur.
Sürücüler genelde kurallar hakkında detaylı bilgilere sahip olmadıkları gibi ne konuda haklı olduklarının farkında da değillerdir. Oysaki hukuki olarak haklarının farkında olsalar kazadan en az zararla ayrılacaklardır.
Trafikte ve trafik kazalarında sürücülerin hakları başka ve uzun bir konudur. Bu nedenle bu konular arasında bulunan kaza sonrasında tazminatın zamanaşımı konusunda bilgilendirme yapalım istedik.
Trafik Kazası Zamanaşımı
Trafik kazalarında suçlu konumunda olan kişilere mutlaka yaptırımlar olacaktır. Yaptırımların konusu kanunlarla sınırlandırılmıştır ve bunun içinde bir zamanaşımı süreci konulmuştur.
Toplumda genelde trafik kazası sonrasında maddi ve manevi tazminatın talep edilme süresi olarak 2 yıl konuşulur ancak kanunda açık bir şekilde belirtilmiş olduğu gibi uzanmış zamanaşımı süreci de vardır. Bu nedenle bir kaza ile ilgili zaman aşımından bahsetmek için öncelikli olarak trafik kazası tazminatında sürelerin ne olduğunu eşzamanlı olarak incelemek gerekir.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu (KTK)’nın zamanaşımı başlıklı 109. Maddesinin 1. fıkrasında; “Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıl ve kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.” Denmiştir. Ancak bu durum sadece maddi hasarlı kazalarda geçerlidir.
Trafik Kazasında Uzamış Zamanaşımı Süresi
Trafik kazası sonrasında uzamış zamanaşımı süresinin geçerli olabilmesi için kazanın suç teşkil etmesi yeterli olacaktır. Yani şüpheliler hakkında ceza kovuşturması açılmamış, sanıklar hakkında herhangi bir hüküm verilmemiş ve şikayet hakkında takipsizlik kararı verilmiş olsa bile uzamış zamanaşımı devreye girer.
Meydana gelen kazada sürücü ya da araçta bulunanlardan herhangi birisi vefat etmiş ya da yaralanmışsa bu durumda varislerin 2918 sayılı Yasa’da öngörülen 2 yıllık süre içerinde sigortacıya başvurmaları gerekecektir.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.