Trafik Psikolojisi Nedir

ABONE OL
Trafik Psikolojisi Nedir

Psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını tanımaya çalışan bilim dalıdır. Bu bilim dalında araştırılması yapılan şey davranışları tanımak, anlamak, açıklamak ve insanın bu davranışlara karşı nasıl bir tepki vereceğidir.

Buradan yola çıktığımızda ise trafik psikolojisi nedir? Sorusunun anlamı biraz daha ortaya çıkıyor.

Trafik psikolojisi, insanın trafikte araç kullanırken davranışlarının anlaşılmasını sağlamaya denir. Sürücüler davranışlarının altındaki zihinsel süreçlerini anlamaya çalışırlar. Bu algılama, düşünebilme, hatırlama, saygı, kıskançlık gibi insani duyguları yakından ilgilendiren bir durumdur. Sürücü hangi davranışın kazaya neden olabileceğini bu davranışlarından yola çıkarak bulabilir.

Trafik psikolojisindeki amaç sürücü ve yayaların trafikteki hareketlerinin incelenmesini sağlamak ve bu sayede olası olumsuzlukların yaşanmasının önüne geçmektir. Trafikteki en ufak bir dikkatsizlik ya da risk insan hayatıyla sonuçlanabilir.

Davranışlar, dışarıdan ya da içeriden gelen uyaranlara karşı insanın göstermiş olduğu tepkidir. Uyarıcı ise bizi etkileyen durumdur. Yani buna trafikle bir örnek vermek gerekirse şöyle tanımlayabiliriz.

Kırmızı ışık bir uyarıcıdır. Her sürücü kırmızı ışığı gördükten sonra algılar ve kendisine öğretilenler doğrultusunda ne yapması gerektiğini bilir. Yani hemen durur. İşte burada algılama ve anlama önemini ortaya çıkarır. Eğer sürücü kırmızı ışığı algılayamazsa bu durumda durma eylemini göstermeyecektir. Bu da sürücünün dikkatsiz olduğunu gösterir.

Sürücü trafikte ihtiyacı olan zihinsel süreçleri ne kadar sağlıklı bir şekilde idare ettirebilirse bu onun doğru karar verdiği anlamına gelir. Aynı ışıklar örneğinde olduğu gibi levhalar ve diğer dış uyarıcılara karşı da gereklidir.

Bir sürücünün düşünce gücü ve algılama gücü ne kadar yüksek olursa iç ve dış uyarıcılara karşı sağlıklı tepkiler verebileceği anlamına gelecektir. 

Trafikte sürücüleri bekleyen öfke, stres gibi olumsuz duygular araç kullanmayı elbette etkiler bunun içinde trafik psikolojisi kendi önemini bir adım daha ön plana çıkarır.

İnsanların olumsuz düşünceleri kontrol altına alabilmesi gibi olumlu olan şeyleri de fark edebilmesi gerekir. Örneğin sürücünün kurallara uyması psikolojik olarak kendinde olumlu bir ifade bırakacak ve içinin rahat etmesini sağlayacaktır.

Otomobiller ve sürücüler hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.05.2021

Ehliyet Sınavına Nasıl Çalışılır

15.04.2021

Gündüz Farları Aküyü Bitiriyor mu

26.05.2021

Hava Trafik Kontrolörü Nedir

23.10.2020

Fahri Trafik Müfettişi Ne Demek