Trafik Sigortası Fiyatını Kim, Nasıl Belirliyor

ABONE OL
Trafik Sigortası Fiyatını Kim - Nasıl Belirliyor

Türkiye’de milyonlarca araç var ve bu araçların tamamının zorunlu trafik sigortası olması gerekiyor. Bazı sürücüler ise sigorta ücretlerini bahane göstererek yaptırmıyorlar. 

Peki, 23 milyon civarında bir otomobilin olduğu Türkiye’de trafik sigortası fiyatlarını kim belirliyor?

2017 yılına kadar trafik sigortasında fiyatlar her sigorta şirketi tarafından serbest bir şekilde belirlenebiliyordu. Sigorta şirketleri ise fiyatlar konusunda şehir, model, yaş, önceki kaza durumu ve risk gibi birçok faktörü göz önünde bulunduruyordu. Bu da aynı sürücüye bir sigorta şirketi farklı fiyat çıkarırken diğer sigorta şirketi farklı bir fiyat çıkarıyordu. 2017’nin Nisan ayından itibaren devlet duruma el atarak yeni bir düzenleme getirdi ve trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması yapma kararı aldı. Alınan bu karara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı il il, hem araç gruplarına hem de sürücülerin hasar geçmişine göre sigorta primlerini belirlemeye başladı.

Tavan Fiyat Uygulaması Nedir?

Devlet trafik sigortası fiyatlarına aylık % 1,5 oranında zam yapıyor ve bu da yıllık olarak hesaplandığında % 18 oranında bir artış demek. Korona süreci ise trafik sigortası artışlarında yeni bir düzenlemeye neden olmuş ve haziran ayından yılın sonuna kadar zam miktarı % 0,75 olarak belirlendi.

Düşük Prim Ödemesinin Formülü

Trafik sigortasının fiyatı belirlenirken 2 farklı kriter göz önünde bulunduruluyor.

  1. Sürücünün hasar geçmişi
  2. Aracın hangi ilde bulunduğu

Trafik sigortası hesaplanırken 7 kategori şeklinde alınıyor. Basamak olarak da isimlendirilmiş olan bu kategoriler ödenecek olan prim rakamlarını belirliyor.

  • 1–2–3 Basamaklar Hasarlı Sürücüler
  • 5–6–7 Basamaklar Hasarsız Sürücüler

Daha önce hiç trafik sigortası yaptırmamış olan sürücüler ilk kez yaptırdıklarında sisteme 4. Basamak üzerinden giriyor.4. basamakta herhangi bir prim indirimi söz konusu değil. Tavan fiyat olarak bilinen bu basamakta sürücüler en üst kademeden ödeme gerçekleştiriyor. İlk yıl eğer herhangi bir şekilde kazaya karışmazsa bir sonraki yıl kademe yükseliyor ve bu kademe 7’ye kadar devam ediyor.  En üst basamaktaki sürücü her yıl kaza yaparsa bu durumda her yıl bir kademe aşağıya doğru iniyor.

Trafik sigortası ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.07.2021

Düşük Emisyonlu Araç Nedir

23.03.2020

Yeni Ehliyet Alanlara Öneriler

16.10.2020

2020 İstanbul Ehliyet Fiyatları

11.05.2021

Direksiyon Bakımı Nasıl Yapılır