Trafik Sigortası ve Kasko Yaptırmak Caiz midir

ABONE OL
Trafik Sigortası ve Kasko Yaptırmak Caiz midir

Trafik sigortası zorunlu bir güvencedir, ancak kasko sigortası isteğe bağlı olarak yapılabilir. Her iki sigortada belli şartlar doğrultusunda hazırlanır ve poliçe olarak sunulan güvence beraberinde insanların caiz mi? sorusunu sormasına neden olmuştur.

Birkaç asırdır İslam aleminde merak edilen konulardan biri malın sigorta ettirilip zarara uğraması durumunda sigorta şirketine ödettirilmesidir.

İnsanlar aracını, evini, dükkanını ya da başka bir kıymetli eşyasını sigortalattırır. Sigorta her yıl yapılmak zorundadır ve her sene bu sigortayı yaptırabilmenin bedeli vardır. Eğer sigortalı olunduğu yıl içerisinde bir kaza meydana gelmişse o zaman sigorta şirketi zararı karşılar, ancak kaza olmamışsa ödenmiş olan para gider.

Din adamları bu konuda farklı açıklamalar yapıyor ve ortaya çıkan hususlardan bir kaçı da şu şekilde belirtiliyor:

Sigorta ticari bir anlaşma değildir, doğal olarak burada kara ya da zarara ortak olunabilecek herhangi bir durum söz konusu değildir.

Sigorta yaptırılırken işiniz şansa kalmıştır, yani sigortanızı yaptırdınız kaza yaparsanız para alırsınız ancak kaza yapmazsanız o zaman para alamazsınız. Doğal olarak burada bir rastgelelik durum söz konusudur. Yani kumarla kıyasladığımızda şansınız varsa para kazanırsınız yoksa para kaybedersiniz.

Sigorta şirketleri zarar ödemesi yaparken kendi parasını kullanmaz. Yani diğer sigortalılardan almış olduğu paraları verir. Oysaki hiçbir sigortalı benim yatırdığım paramı başkasının zararını ödesin diye vermez.

Sigorta firmaları kazançlarını faiz üzerinden yapar. Dolayısıyla sigorta firmaları sigortalılardan almış olduğu faizli servete sahiptir. Yani sigorta şirketi her ne kadar yardım ediyor gibi görünse de bir yardım şirketi değildir.

Yukarıdaki bilgilerden yola çıkıldığında sigorta caiz değildir. Ancak burada sigorta nasıl olsa İslâmî ölçülere aykırı düşmez? Sorusu da ortaya çıkmaktadır.

  • Sigorta yaptıran birisi sigorta şirketinin karına ve zararına ortak olması gerekir,
  • Diğer sigortalıların birinin zararını ödemek için kendi rızalarıyla karar vermiş olması,
  • Sigorta şirketlerinin faizden uzak duruyor olması,

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sigorta yaptırılırken İslami ölçülere uygun bir sigorta şirketini bulmak gerekir. 

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.10.2020

Fazla Yolcu Taşımanın Cezası Nedir

25.08.2021

Aday Sürücülük (Stajyer Ehliyet) Uygulaması Nedir

10.03.2021

Yedek Parçası En Uygun Olan Markalar Hangileri

08.12.2021

Kartal Sürücü Kursları - Kartal Ehliyet Kursları