Trafik Sigortasız Araç Satılır mı

ABONE OL
Trafik Sigortasız Araç Satılır mı

Otomobil alınırken ya da satılırken daha önceden yapılmış olması gereken birtakım işlemler vardır. Örneğin aracınızın bulunduğunuz dönem içerisindeki motorlu taşıtlar vergisini (MTV) ödemezseniz bu durumda aracınızı satamazsınız. Bunun size herhangi bir yaptırımı olmayacağından dolayı aracınızı kullanmış olduğunuz süre içerisinde kimse size verginizi zamanında ödeyin demez. Sizin yapmanız gereken vergi tarihleri arasında aracınızın vergisini ödemiş olmaktır. Eğer verginizi ödemezseniz bu durumda ceza kesilir ve toplu bir şekilde ödemek durumunda kalırsınız.

Trafik sigortası da her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir güvencedir. Sadece araç sahibini değil aynı zamanda karşı tarafı da ilgilendirdiği için vergiden daha farklı bir işleyişe sahiptir. Aracınızın trafik sigortasını yaptırmadığınız takdirde yolda polise yakalanırsanız bu durumda aracınız trafikten çekilerek men edilir, ceza kesilir ve otoparka gönderilir. Bunun da trafik sigortasından çok daha maliyetli sonuçları olacaktır.

Bazı sürücüler ise trafik sigortasını araçlarını satmayı düşündüklerinden dolayı yaptırmak istemiyorlar ve bu şekilde araçlarını satıp satamayacaklarını merak ediyorlar. Hemen belirtelim trafik sigortası zorunlu bir işlem olduğu için aracınızın sigortası olmadan satışı mümkün değildir. Böyle bir şekilde notere geldiğinizde aracınızın satışı için geri çevrilmiş olursunuz.

Trafik Sigorta Süresi

Bir aracın satışını yaparken de alırken de ilk yaptırmanız gereken şey trafik sigortasıdır. Sigorta hiçbir zaman boşa ödenmiş olan para değildir. Karşılığında sizi 1 yıl boyunca güvence altına alacaktır. Poliçeniz doğrultusunda suçlu olmanız ve karşı tarafa vereceğiniz zarar halinde devreye girer ve siz cebinizden para ödemeden karşı sürücünün masraflarının giderilmesini sağlar. Sigortanın başlama bitiş süresi ise başlattığınız günden itibaren 1 yıldır. Aracınızı satmadığınız ya da sigortalı olan kişinin vefat etmediği sürece aracın sigortası iptal edilemez.

Trafik Sigortası Olmadan Ne Zaman Satış Olur?

Trafik sigortası olmadan aracın satışı yalnız sıfır almanız durumunda yapılır. Eğer siz sıfır araç alırsanız aracınızı mutlaka 30 gün içerisinde sigortalamanız gerekir. Nedeni ise sıfır alınan bir aracın ruhsat çıkma süresinin 1 ay olmasıdır. Günümüzde artık bunlar bir gün içerisinde yapıldığı için aracınızı aldığınız gün sigortanızı başlatmanız faydalı olacaktır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.06.2021

Kasko Sigortasında Dikkat Edilecek Hususlar

06.03.2023

Araç Kullanırken Telefonla Konuşma Cezası 2023

12.04.2021

Kayıp Ehliyet İşlemleri - 2021

03.04.2023

Direksiyon Sınavında Kalınca Ne Olur