Trafikle İlgili Kuruluşlar Nelerdir

ABONE OL
Trafikle İlgili Kuruluşlar Nelerdir

Trafik kanunu 1983 yılında, karayolunda can ve mal güvenliğini, trafiğin düzenini sağlamak için yürürlüğe girmiştir. Karayolları trafik kanunun karayollarının bir anayasası gibi değerlendirmek mümkündür.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yasa çerçevesinde aşağıda birtakım kuruluşlar ve komisyonlar oluşturulmuştur.

Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu

Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu, Trafik Hizmetleri Başkanlığınca hazırlanmış olan önerileri değerlendirerek karara bağlanmasını sağlar. Kararın hayata geçirilmesi için ihtiyaç duyulan koordinasyonun önemini belirler. Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu, Cumhurbaşkanı başkanlığında yılda iki kez toplanır. Gerekli olması halinde ise olağanüstü gündemle toplanabilir.

Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu

Trafiğin çağdaş ve güvenli birşekilde yürütülebilmesi ve kazaların önlenebilmesi doğrultusunda önerilerde bulunmak amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanı tarafından toplanır. Kurul aylık olarak toplandığı gibi gerekli olması halinde özel gündemle de toplanabilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü

Emniyet Genel Müdürlüğünün görevi, trafiğin düzenlenmesi, sürücülerin ve yayaların güvenliği, suç işleyenler hakkında tutanak tutup takibinin yapılması ve plaka vermek gibi görevleri vardır. Trafikte düzen, trafik polisleri tarafından sağlanırken, trafik polisinin olmadığı yerlerde jandarma sorumludur.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

Yollar, tüneller yapmakla görevli olan kurumdur. Taşıma yetki belgelerinin verilmesi ve araçların muayenesi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kontrolündedir.

Karayolları Genel Müdürlüğü

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı olan Karayolları Genel Müdürlüğü, yol yapım ve bakımından sorumlu olan kuruluştur. Trafiğin düzenini sağlamak ve güvenli bir yolculuk için yol aydınlatmaları, trafik işaretleri ve hız sınırlarının belirlenmesinden sorumludur.

Millî Eğitim Bakanlığı

Sürücü kurslarının açılması, sürücülerin eğitimi ve ehliyet sınavlarından sorumlu olan kuruluştur.

Sağlık Bakanlığı

Trafik kazalarında yaralılara ilk yardım hizmetini planlamak, acil durum personelleri yetiştirerek hızlı müdahalede bulunmak, sürücü raporu hazırlamakla görevli olan kuruluştur.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı

Köy yollarının planlanması, standartlarının yükseltilmesi konusunda gerekli çalışmaları yapmakla görevli olan kuruluştur.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı

Motorlu taşıtların çevreye yaymış olduğu hava kirliliğini, çevreyi ve tüm canlıları trafikte korumak için önlemler almakla görevli kuruluştur.

İl ve İlçe Trafik Komisyonları

İl ve ilçede trafik şartlarının ve ihtiyaçlarının belirlenerek düzenlemesinden sorumludur.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Araçlardan meydana gelebilen hava kirliliği ve egzoz gazlarının etkilerini tespit edebilmek için gerekli ölçümleri yapmakla görevli olan kuruluştur.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.03.2021

Sürücü Belgesi İşlemleri - 2021

08.10.2020

Yabancı Sürücü Belgesi Türkiye’de Geçerli mi

27.01.2022

AKS Kafası Neden Bozulur

24.12.2020

Römork Nasıl Çekilir