Trafikte Hız Sınırları
Trafikte hız sınırları yönetmelik doğrultusunda belirlenir. Şehirlerarası yollarda hız sınırı 90 otoyollarda ise 120 km olmalıdır. Bazı araçların uyması gereken hız sınırları ise daha farklıdır.
Hız sınırlarını İçişleri Bakanlığı yolun durumunu dikkate alarak belirlenmiş olan sınırdan 20 km daha artırabilir. Yollarda bulunan hız sınırı tabelaları yetkili kurumlarca konulur.
Hız Sınırlarına Uyma
Her sürücü aksi bir karar alınarak işaretlenmediği sürece yönetmelik tarafından belirlenmiş olan hız sınırına uymak zorundadır. Eğer bir sürücü belirlenmiş olan hız sınırını aşmışsa aşmış olduğu oranda para cezasıyla cezalandırılır. Sürücü hız sınırını ihlal ettikten sonra 1 yıl içinde aynı suçu 5 kez işlerse bu durumda ehliyeti elinden 1 yıl süreyle alınır. 1 yılın sonunda ise psiko-teknik değerlendirmeye girer ve psikiyatri uzmanının vereceği rapor doğrultusunda sürücü belgesini alır. Psikoteknik Raporu Kimlere Zorunludur? Başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hız sınırlarını tespit edebilecek cihazların imalı, ithali ve araçlarda bulundurulması kanunen yasaktır. Bu tip cihazların tespit edilmesi halinde cihazı imal eden ve ithal edenler para cezasına çarptırılır.
Hızlanma ve Yavaşlama
- Sürücüler kavşaklara yaklaşırken ya da dönemece girerken mutlaka hızlarını azaltmaları gerekir.
- Yaya geçitleri, hemzemin geçitler, tüneller, köprü ve menfezlere yaklaşılırken hız azaltılması gerekir.
- Aracın üzerindeki yüke, yol, hava ve trafik durumunun gerektiği şekilde hızın ayarlanması gerekir.
- Trafikte hareket ederken öndeki araçla olan takip mesafesinin korunması gerekir.
- Ark arkaya gurup olacak şekilde araç kullanacakların önlerindeki araçla aralarına başka araçlarında girebileceği mesafe bırakmaları gerekir.
Trafikte hızlı gitmek sürücüyü ve yayaları tehlikeye sokacaktır. Araca bindiğinizde kesinle belirlenmiş olan hız sınırlarının üzerine çıkılmaması gerekir. Otomobiller her ne kadar yüksek güvenlik özellikleriyle donatılmış olsalar da yine de bazı durumlarda tehlike faciayla sonuçlanabilir. Her yolun hassasiyet durumuna göre belli sınırları vardır ve bu hız sınırları da Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenerek işaretlenir. Bir yolda işaretin olmaması orda yüksek hızda gidilebileceği anlamına gelmeyecektir.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.