Trafikten Men Cezasını Gerektirecek İhlâller
Dünyanın bazı ülkelerinde trafik sol taraftan akarken bunun dışındaki trafik kuralları neredeyse aynıdır, evrenseldir. Yayalar, hayvanlar ve araçların karayolları üzerindeki hâl ve hareketleri şeklinde tanımlanan trafik çok kalabalık bir alan olduğu için ancak sürücülerin ve yayaların kurallara uymasıyla kusursuza yakın şekilde işleyebilir. Fakat kuralın olduğu her yerde kural ihlâli de vardır. Kural ihlâllerinin cezası da çeşitli yönetmeliklerle belirlenmiştir. İdari para cezası, puan cezası, belgelerin geri alınması, belgelerin iptali, trafikten men ve araç kullanmaktan men şeklinde ayrılan trafik cezaları kural ihlâllerinin boyutuna göre belirlenmiştir. Trafikten men cezasını gerektirecek bazı kural ihlâlleri ise şu şekildedir;
- Tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan aracın satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için; hurdaya çıkarılma halinde çıkarılmış tarihinden itibaren 1 ay içinde tescilinin silinmesi için; yazılı olarak ilgili tescil kuruluşuna başvurmak. (Tescil yapılıncaya kadar)
- İcra müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri ile diğer yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından satışı yapılan araçları satın alanları gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili trafik tescil kuruluşundan bir ay içerisinde adlarına tescil belgesi almamaları. (Tescil yapılıncaya kadar)
- Tescil edilen araçları tescil belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkarmak. (Eksikleri giderilinceye kadar)
- Hurdaya çıkarılmış aracı karayolunda sürmek. (Mülkiyeti kamuya geçirilinceye kadar)
- Araç tescil belgesini araçta bulundurmamak. (Araç bilgileri doğrulanıncaya kadar)
- Tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takmak. (Tescil plakası uygun yere takılıncaya kadar)
- Verilen 7 günlük sürenin sonuna kadar yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere uygun plaka takmamak. (Tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar)
- Verilen 7 günlük sürenin sonuna kadar tescili araca yönetmelikte öngörülen sayıda tescil plakası takmamak. (Yönetmelikte belirtilen sayıda tescil plakası takıncaya kadar)
- Farklı okunması veya okunmamasını sağlayacak şekilde tescil plakasında değişiklik yapmak nedeniyle hakkında işlem yapılarak verilen 7 günlük sürenin sonuna kadar tescil plakasını uygun duruma getirmek. (Tescil plakaları uygun duruma getirilinceye kadar)
- Tescilli aracı plakasız kullanmak. (Tescil plakası yapılıncaya kadar)
- Başka bir araca tescilli plakayı takmak veya kullanmak. (Araç tescil edilinceye veya tescil plakası takılıncaya kadar)
- Araca sahte plaka takmak veya kullanmak. (Araç tescil edilinceye veya tescil plakası takılıncaya kadar)
- Tescili zorunlu olan aracı tescil ettirmeden karayolunda kullanmak, tescilsiz olup karayolunda geçici olarak kullanılacak aracı, geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakası almadan trafiğe çıkarmak, bu belge ve plakayı başka araçta veya süresi bittiği halde kullanmak. (Araçlar)
- Araçlarda bulundurulması mecburi olan ayırım işaretlerini bulundurmamak. (Eksikleri tamamlanıncaya kadar)
- Mevzuatta belirtilen ışıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazları mevzuatta izin verilmeyen araçlara takmak ve kullanmak. (Bir yıl içinde üç defa ihlâlde 15 gün)
- Resmî olmayan araçların tescil plakalarının, devlet malı araçlara ait plaka renginde olması. (Aykırılığı giderilinceye kadar)
- Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanmak. (Araç)
- Kamyon, çekici ve otobüslerde takoğraf, taksilerde ise taksimetre bulundurmamak, kullanmamak veya kullanılır şekilde bulundurmamak. (Araç)
- Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkmak. (Araç)
- Muayene sonunda emniyetsiz raporu verilen araçla trafiğe çıkmak. (Araç)
https://www.surucukurslari.com/