Turbo Nasıl Çalışır, Arıza Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir
Turbo, otomobil üreticileri tarafından motor gücünü artırmak için kullanılan ek bir sistemdir. Turbolar, genellikle küçük arabalarda güç seviyesini artırmak için kullanılır.
Turbo, yakıt verimliliğini artırırken güç çıkışını yükseltir. Örneğin Ford, eski 1,6 litrelik benzinli motorunu yeni 1,0 litrelik turbo EcoBoost ünitesiyle değiştirmiştir.
Turbo Nasıl Çalışır?
Otomobil tekerlekleri hareket ettiren güç üretmek için yakıt ve havayı birleştirir. Turbolar, egzozu bir hava pompasını döndürmek için kullanarak karışıma daha fazla hava ekler. Hava pompası daha sonra fazladan havayı motorun silindirlerine iter ve saniyede daha fazla yakıt yakmalarına ve normal emişli bir üniteden daha fazla güç üretmelerine olanak tanır.
Turbolar inanılmaz derecede yüksek hızlarda çalışır, bu da büyük basınçlar ve sıcaklıklar altında çalıştıkları anlamına gelir.
Turbo Arızası Belirtileri
Turbonun arıza yapıp yapmadığını anlamak için birkaç işaret vardır:
Güç Kaybı: Arabanızın eskisi kadar hızlı bir şekilde hareket etmediğini veya gaza bastığınızda hareketin daha yavaş olduğunu fark ederseniz, bu, turbonuzun arızalandığının bir işareti olabilir.
Islık Çalan Motor: Turbo hızlı hareket sağlamasına karşın motoru çok daha sessiz bir hale getirir. Eğer aracınızda polis sirenine benzer şekilde yüksek bir ses duymaya başlarsanız, bu turbo arızasının belirtisi olabilir. Siz gaza bastıkça araçtan gelen ıslık sesi daha yükselmeye başlar.
Egzoz Dumanı: Yağ egzoz sistemine sızdığında, yanarken belirgin mavi / gri benzeri bir duman üretir. Bu, turbo muhafazasındaki bir çatlaktan veya hasar görmüş iç contalardan kaynaklı olabilir. Eğer bu belirti turbodan kaynaklanıyorsa, motor devri arttıkça duman renksiz bir hale dönüşmeye başlayacaktır.
Motor Işığını Kontrol Edin: Çoğu modern otomobilde bilgisayar sistemi bulunur ve sensörler turbo arızalarını tespit ederse, sürücüyü bilgilendirmek için kontrol panelinde motor uyarı ışığı yakar.
Turbo Arızasına Ne Sebep Olur?
Motor yağı arabanızın can damarıdır. Parçaların yağlamasını korozyondan korumasını ve hareket halindeysek motorun serin kalmasını sağlar.
Turbonun, sürekli temiz, kaliteli yağ akışına ihtiyacı vardır. Yağ eksikliği, yanlış kalitede yağ veya düşük kaliteli yağ, motorda kirletici maddelerin birikmesine yol açar. Bu, turbonun içinde aşındırıcı hasara neden olabilir.
Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.