Turbo Şarj Nedir ve Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Turbo Şarj Nedir ve Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır

Aşırı beslenme sistemleri içinde popüler olan bu sistem, günümüz araçlarında motorun hacmini küçültüp, gücünü artırmak için kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte motorlarda hızlı bir gelişim içerisine girmiş bugün daha fazla güç kazanmış olan araçların üretimi sağlanmıştır.

Bir motorun çalışma prensibine göre motor havaya ihtiyaç duyar. Ateşleme esnasında yanmanın gerçekleşebilmesi için hava emme zamanında motora girer.  Motora giren hava ne kadar fazla olursa motorun gücü ve performansı o kadar çok artar. Aşırı beslemeli olan motorlarda turbo motora giren havayı artırır ve basıncını yükseltir. Turboşarjlı bir motor hacmi küçük olmasına karşın gücü önemli derece de fazlalaştırılmıştır.

Turbo Parçaları ve Görevleri Nelerdir?

Turboşarj sistemleri basit bir yapıya sahiptir. Bunun için çalışma prensibini rahatlıkla anlayabilirsiniz.  Aşağıda turbo şarjlı bir motorun parçaları belirtilmiştir.

  • Türbin kanatları
  • Türbin mili
  • Kompresör kanatları
  • Turbo yatakları
  • Labirent ring

Türbin Kanatları Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?

Türbin kanatları turbo şarj sisteminin egzoz gazı ile dönmesini sağlayacak olan bölümdür. Egzoz gazları türbin kanatlarına çarparak turbonun dönmesini sağlar ve egzoz gazının fazlalaşması türbin kanatlarının daha hızlı bir şekilde dönmesini sağlar Türbin kanatlarında oluşan aşınma ya da kırılma yavaş dönmeyi sağlarken egzoz içinde bulunan katı partiküller türbin kanatlarına zarar verir. Bu da turbonun balansının bozulması için önemli bir nedendir. Balansı bozulmuş olan bir turbo kısa zamanda yataklarına zarar verir ve sistem çalışmaz hale gelir.

Türbin Mili Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?

Türbin kanatlarına bağlı olarak üretilen bu mil, tek bir parçadan ibarettir. Egzoz gazı vasıtasıyla türbin dönerken milinde beraberinde dönmesini sağlar.

Kompresör Kanatları Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?

Türbin kanatları ve mili bir kama aracılığı ile kompresör kanatlarının dönmesini sağlar ve bu da atmosferden havanın emilmesine neden olur.

Labirent Ring Nedir ve Nasıl Çalışır?

Turboşarjın yağlanmasını sağlayan ringler yağın egzoz ve hava tarafına geçişini engeller. Yapısı itibariyle turbo sürekli dönerken yağın yataklarda kalmasını sağlar.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.  

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.03.2023

TOGG T10X Kura Çekilişi Canlı Yayın Saat Kaçta

02.12.2022

Bujilerin Ne Zaman Değiştirilmesi Gerekir

28.12.2022

Yüksek Hızda Direksiyon Titremesi Neden Olur

27.01.2023

Trafik Cezaları Silinecek mi? Ehliyet Ceza Puanı Silinecek mi