Uykusuzken Araç Kullanmak

ABONE OL
Uykusuzken Araç Kullanmak

2019 yılı istatistiklerine göre karşılıklı çarpışma, duran araca çarpma, aracın hayvana çarpması, arkadan çarpma, yandan çarpma, yoldan çıkma, park eden arabaya çarpma, devrilme en çok karşılaşılan trafik kazalarıdır. Bu kazaların en büyük sebepleri ise dikkatsizlik, alkollü araç kullanma, hız sınırını aşma, trafik levha ve ışıklarına uymamaktır.

Bunlardan sonra gelen sebep ise uykusuzluktur. Uykusuzluk en az alkollü araç kullanmak kadar tehlikelidir. Çünkü uykusuzluk gerginlik, görme kabiliyetinde zayıflama, yavaşlık, dikkat dağınıklığı, şaşkınlık ve reflekslerde zayıflama gibi sorunlara sebebiyet verir. Uykusuzluğun en önemli kaza nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmasını yapılan bir deneyle de örneklendirebiliriz. Yapılan bir araştırmada aşamalı uyku yoksunluğunun simülasyonlu araçlar üzerindeki etkilerine ve kaza oranlarına bakılmış ve uykusuzluğun kazalara sebebiyet veren önemli bir faktör olduğu görülmüştür. Kaza oranlarında orta düzeyde bir uykusuzluktan sonra küçük, artan uyku kısıtlamasıyla beraber ise daha büyük artışlar meydana gelmiştir. Bilim insanları uykusuzluğun daha büyük boyuta ulaştığında ise paranoya, sanrı görme ve ani ruhsal değişiklikler gibi ağır psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verdiğini söylemektedir. Yine bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre uykusuz insanların strateji geliştirmekte zorlandığı ve plan yapamadığı kanıtlanmıştır.

Uykusuzluğun insan üzerindeki etkileri bu kadar ağırken bu şekilde araç kullanmak insanın kendisine ve çevresine yapacağı en büyük ihanet olur. Uykunuz varsa araç kullanmayın, yapmak zorunda değilseniz yolculuğunuzu erteleyin ya da sürüş esnasında uykunuz gelirse aracınızı güvenli bir alana çektikten sonra kısa bir süre uyuyun vücudunuzun biraz da olsa kendisini toparlamasına imkân verin. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre her yıl uykusuz ve yorgun şekilde araç kullananların yüzünden 100 bin kaza meydana gelmektedir ve bu kazalarda ortalama 1.500 insan hayatını kaybetmiştir. Uykunuzun geldiğini bazı vücut fonksiyonlarından anlayabilirsiniz bunlar; esneme sayısının artması, göz kapaklarının ağırlaşmaya başlaması, odaklanma problemi, direksiyon hakimiyetinde zorlanma, dikkat dağınıklığı. Eğer vücudunuzda bu problemleri hissediyorsanız mutlak suretle araç kullanmayı bırakın. Sakız çiğnemek, radyo dinlemek, enerji içeceği veya kahve içmek uykunuzun kaçmasına sebep olmaz. Kendinizi, sevdiklerinizi ve çevrenizi tehlikeye atmayın.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.05.2021

Reaksiyon Süresi ve İntikal Nedir

30.12.2020

Motor Revizyonu Nedir

10.06.2021

Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar? 2022

06.04.2021

70 Yaşında Araç Kullanılır mı