Uzun Süre Yatmış Araç Nasıl Çalıştırılmalıdır

ABONE OL
Uzun Süre Yatmış Araç Nasıl Çalıştırılmalıdır

Aracınızı çok uzun süre boyunca çalıştırmadan yatırmışsanız, çalıştırmadan önce yapmanız gereken birtakım kontroller vardır. Bu kontrolleri yapmadan çalıştırmaya kalktığınızda beklemediğiniz sorunlarla karşılaşma olasılığınız yüksektir.

Bir araba çalıştırılsın ya da çalıştırılmasın mutlaka bakımının yaptırılması gerekir. Özellikle de hareket etmeden yerinde uzun süre boyunca duran araçların bakımı çok önemlidir. Eğer arabanız uzun süre boyunca bu şekilde kalmışsa tozlar fren sistemini, hava filtresini ve süspansiyon sistemini olumsuz bir şekilde etkiler ve bu sayede aracın tüm aksamı zarar görmüş olur.

En sık görülen problem ise akünün bitmiş olmasıdır. Örneğin bir aracın çalıştırılmadan 1 ay durması akünün boşalma ihtimali için yeterli bir süredir. Uzun süre çalıştırılmayan bir aracın lastikleri de artık kullanılmaz duruma gelecektir. Zaman içerisinde lastiklerin havası ineceğinden dolayı aracın ağırlığıyla birlikte lastiklerin yanaklarında bozulmalar olabileceği gibi yarılmalarda meydana gelebilir. 

Diğer bir sorun ise piston parçalarının arıza yapmasıdır. Pistonun parçaları üzerinde bulunan yağlar bir süre sonra mumlaşmaya başlar ve sıkışma meydana gelebilir. Bu motorun çalışması için de çok önemlidir şamandıra iğnesi, platin parçaları biri diğer parçalarda zamanla mumlanmaya başlayacaktır.

Uzun süre çalışmayan arabalar için bakım önerileri

Eğer aracınızı uzun süreden sonra çalıştıracaksanız ilk olarak akünüzü incelemeniz gerekir. Akünün boşalmış olması durumunda şarj etmeli ya da yenisini almanız gerekir.

Akünün kutup başlarını çıkarıp uçlarını kabartma tozu ve suyla temizleyin. Daha sonrasında ise şarj verdikten sonra yeniden takabilirsiniz.

Aracınız uzun süre boyunca kaldığından dolayı yağ ömrünü tamamlamış olabilir. Bunun için aracınızda bulunan yağı boşaltarak yeniden yağ eklemeniz gerekir.

Aracınızın bujilerini kontrol etmeniz gerekir. Eğer aracınızı 3 aydan daha fazla çalıştırmamışsanız muhtemelen yuvalarına biraz yağlayıcı eklemeniz gerekir. Bu sayede yağı silindir duvarını yağlamasını ve ateşleme öncesinde yağ pompasını doldurmasını sağlamış olursunuz. 

Aracınızın genel olarak yukarıdaki bakımlarını yaptıktan sonra artık çalıştırmak için hazır demektir. Kontağı çevirin ve aracın bir süre boyunca rölantide çalışmasını bekleyin. Araç çalışırken şanzıman yağ seviyesini inceleyebilirsiniz.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.11.2020

Ehliyetsiz Araç Kiralanır mı

30.03.2020

Krokiye Göre Düzenlenen Alanda Direksiyon Sınavı ve Akan Trafikte Yapılan Direksiyon Sınavı (Motosiklet)

01.11.2021

Okul Servis Araçlarında Bulunması Gereken Özellikler

26.05.2022

Animasyonlu Ehliyet Sınav Soruları 2022