Uzun Yol Şoförlerinin Çalışma ve Dinlenme Süreleri

ABONE OL
Uzun Yol Şoförlerinin Çalışma ve Dinlenme Süreleri

Yolcu ve yük taşımacılığı yapan uzun yol sürücülerinin belli bir süre araç kullanmalarına izin verilir. Çünkü sürücüler yeteri kadar dinlenmezlerse bu durumda tehlikeli araç kullanmaya başlar bu da hem onların hem de diğer sürücülerin güvenli sürüşlerini tehlikeye düşürür.

Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından düzenlenmiş olan sözleşmeye göre, uzun yol sürücülerinin takograf üzerine dinlenme sürelerini kaydetmeleri gerekiyor. Yolculuk esnasında yapılan denetimlerde bu kayıtlar incelenerek araç sürücülerinin ne kadar dinlendikleri de tespit edilmiş olur. Gelişen teknoloji sayesinde sürücülerin dinlenme süreleri aracın navigasyon sistemi üzerinden doğrudan incelenebilir. Peki, ilk kez uzun yola çıkacak sürücülerin ne kadar süre dinlenmeleri gerekiyor?

Takograf Dinlenme Süreleri

Takograf sürücülerin dinlenme sürelerinin kaydedildiği cihazdır. Yolculuk süresinde hangi noktalarda dinlendiği ve dinlenme zamanlarının ne kadar olduğunun tespit edilmesi için kullanılmaktadır. Dinlenme süreleri yapılan yolculuğun türüne göre ve yolculuk mesafesine göre değişiklik gösterir.  Genel olarak bakıldığında ise yük taşıyan TIR ve kamyonlarda 24 saatlik bir yolculuk sürecinde 9 saatten faza araç kullanması yasaktır. Yani sürücü yolculuk esnasında 4,5 saatten fazla araç kullanamaz. 9 saatlik sürenin ikiye bölünmesi gerekir.

Takograf üzerinde aynı zamanda uzun yol sürücülerinin haftalık ve aylık çalışmasındaki dinlenme süreleri de belirtilmiştir. Otobüs, kamyon ya da tır gibi araçlarda bulunan bu takograf cihazlarının sürekli olarak çalışır durumda bulunması gereklidir. 1 ay boyunca kayıt yapılan dinlenme sürelerinin işletme tarafından 5 yıl boyunca tutulması gerekir.

Takograf üzerindeki bilgiler hem aracı hem de sürücüyü kapsar. Genel olarak aracın türü, plakası, şoförün adı, soyadı ve kimlik bilgilerinin yanı sıra aracın çıkış yaptığı ve varış yapacağı yer bilgisi de bulunur.

Şoförlerin Çalışma ve Dinlenme Süreleri

Uzun yol sürücülerinin çalışma saatleri Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından belirlenmiştir. Yolcu taşımacılığında araç sürücüsü dahil araç içinde 9 kişiden fazla kişi bulunuyorsa şoförün belirlenmiş olan sürelere mutlaka uyması gerekir. Sürücülerin araç kullanma süreleriyle ilgili tatil ve dinlenme zamanları da belirlenmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/  adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.05.2021

Sürücü Kursu Nerede

08.09.2020

Klima Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir

22.02.2022

Ehliyet Sınavında Çıkmış Sorular mı Çıkıyor

23.03.2020

Chevrolet Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi