Vinç Nedir? Vinç Çeşitleri Nelerdir
Vinç insan gücünün yetmediği ve yetersiz kaldığı durumlarda ağır olan cisimlerin kaldırılmasında kullanılan bir iş makinesi türüdür. Vinçlerin çalışma prensiplerinde ucuna bağlı olan eşyayı bir noktadan alarak diğer bir noktaya aktarmak vardır. Genel olarak tüm vinçlerin görevleri bundan ibaret ve birbirine benzerler, ancak kullanım alanı ve iş koluna göre değişiklik gösterir. Vinçler kendi aralarında da farklılıklar gösterdiği için isterseniz vinç çeşitleri nelerdir? Onlara göz atalım.
Vinç Çeşitleri Nelerdir?
Kule Vinç: Kule vinç adından da anlayacağınız gibi adeta bir kule şeklindedir. Genelde liman ve inşaat şantiyelerinde kurulur. Özellikle konteynır gibi ağır yüklerin taşınması amacıyla kullanılır ve vinci kullanan operatör vincin ortasında yer alan camlı bölmede kontrolü sağlar.
Pergel Vinç: Pergel şekline benzediği için bu ismi almıştır. Kendi ayağı ya da sağlam bir beton kolon üzerine monte edilerek işlev görmesi sağlanır. Pergel vinçlerin 360 derece dönebilmeleri söz konudur ve dönme açıları da istenilen şekilde ayarlanabilir. Vinç üzerinde operatör odası bulunur, buradan doğrudan manevralar gerçekleştirilir.
Sepetli Vinç: Bu tip vinçlerin ucunda sepet şeklinde yer alan bir platform vardır ve merdivenle erişilemeyecek olan yerlere bu şekilde ulaşım sağlanır. Özellikle itfaiyeciler ve enerji nakil hatlarında çalışanlar sepetli vinç kullanırlar. Örneğin sokak lambaları ve elektrik direkleri üzerindekileri bu şekilde görebilmeniz mümkündür.
Gezgin Vinç: Gezgin vincin iki tarafında ray bulunur ve belli bir hareket alanına sahiptir. Özel üretim olarak yapılırlar.
Tek Ray Vinç: Tek bir hat üzerinden hareket ederek daha önce belirlenmiş olan bir yük kapasitesini kaldırabilme gücüne sahiptir.
Yukarıda saydıklarımıza ek olarak sekizli vinç modellerinden başka zincirli, halatlı, mobil ve paletli vinçler şeklinde daha fazla vinç modeli sayılabilir. Vinçler aslında kullanılacak işin türüne ve şekline göre çeşitlendirilebilirler.
Vinçlerin Çalışma Prensipleri
Vinçler insan gücü, elektrik ya da akaryakıtla çalışan aletlerdir. Motordan alınan hareket dişli ve çarklar yardımıyla sistemin makara üzerinden hareket etmesini sağlar. Halatın iki ucunda ise kanca bulunur.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.