Viraj Denge Kolu Nedir
Otomobillerin süspansiyon sistemi aracın dengede ve güvenli bir sürüş sağlayabilmesi açısından oldukça önemlidir. Süspansiyon sistemi birden fazla parçadan oluşur ve bu parçalardan en önemlilerinden bir tanesi de denge çubuklarıdır. Viraj denge kolu olarak da bilinen bu çubukların görevi, araç virajı dönerken merkezkaç kuvvetinden dolayı yana yatmasını ve aracın savrulmasını engellemektir.
Otomobiller viraj alırken iç bölümde bulunan lastik yere bastırılır ve bu sayede güvenli bir sürüş sağlanmış olur. Basit bir örnek verecek olursak aracınızı sağa döndürdüğünüzde sol tekerleklerin iç kısmına güçlü bir baskı uygulanır ve bu sayede aracın savrulması engellenmiş olur.
Viraj denge kolu otomobilin önden ve arkadan kaymasını da engelleyerek lastiklerin yerle temasını ve tutuşunu artırır.
Viraj denge kolunun yapısı oldukça basittir. Her iki tarafta aksın kontrolünü sağlayan U şeklinde ve çelik malzemeden üretilmiştir. Bu dayanıklılık ise kolun burkulma kuvvetine karşı amortisörler ile senkronize olarak çalışır.
Hareket halindeki her araç için önemli olan bu parça özellikle yarış arabalarının olmazsa olmazıdır. Arazi araçlarında ise bu parça esnekliği kısıtlayarak araçta dezavantaj oluşturur. Çünkü arazi araçları 4x4 olduğundan dolayı tüm tekerlekler arazi şartlarına uygun olarak birbirinden bağımsız bir şekilde hareket eder.
Günümüz modern araçlarında viraj denge kolu yerine bağımsız süspansiyon sistemi kullanılır. Bu sayede bu araçların yol tutuşları daha çok artırılmış ve virajlarda savrulma ihtimalleri minimuma indirilmiştir.
Viraj Denge Kolu Arıza Belirtileri
Viraj denge kolu arazı kullanıma göre değişik zamanlarda meydana gelebildiği gibi burç ve rotlarındaki aşınmalardan da kaynaklı olabilmektedir. Ortalama olarak 100 bin kilometre sonrasında aşınmalar kendisini belli ederek boşluklar oluşmaya başlar ve aşağıdaki durumların hissedilmesine neden olur.
- Araç viraja girdiğinde ya da kasislere girdiğinde ön takımdan tıkırtı ve bir parçaya sürtünme gibi sesler gelmeye başlar.
- Direksiyonda boşluklar oluşur ve bu şekilde aracın hakimiyeti güçleşir.
- Araç viraja girdiği zaman savrulur ve bu da güvenli sürüşü etkiler.
- Lastiklerde düzensiz aşınmalar meydana gelir.
Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.