Vites Değiştirirken Titreşim Neden Olur

ABONE OL
Vites Değiştirirken Titreşim Neden Olur

Vites değiştirirken meydana gelen titreme endişe verici hatta korkutucu olabilir. Bir otomobilde karşılaşılan sarsma veya gıcırdatma gibi şeyler vites değiştirirken normal değildir bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Araç kullanırken viteste meydana gelen titreme genellikle şanzımandan kaynaklanır, ancak bazen bükülmüş egzozdan veya orijinalinden farklı bir egzozdan kaynaklı da olabilir.

Titreşim, şanzımanda ciddi sorunlara işaret olabilir, bu nedenle aracınızı bir an önce kontrol ettirmeniz gerekir. Şanzımanınızın onarımı, karşılaşabileceğiniz en pahalı tamir işlemlerinden biridir, fakat arızayı ne kadar erken tespit ederseniz onarımın da o kadar basit ve ucuz olmasını sağlayabilirsiniz.

Düşük Şanzıman Yağı

En basit hatalardan biri ve yaygın olanı şanzıman yağının az olmasıdır. Şanzımanda yağ az olduğunda parçalar birbirine sürtünerek titreşimlere neden olabilir. Şanzıman yağı, hasarın önlenmesine yardımcı olmak dönem dönem kontrol edilerek değiştirilmelidir.

U-Mafsallar

U-mafsal, hareket ve konum değişikliğini dengeleyerek tahrik mili, diferansiyel ve şanzımanın bağlı kalmasını ve serbestçe dönmesini sağlar. Aşınmış mafsallar, vites değiştirirken ve ani hız artışı sırasında ses çıkarabilir, bu ses genellikle aracın ortasından arkasına doğru duyulur. Yaşadığınız titreşim, tahrik milinin dengesiz hale geldiği anlamına gelebilir ve şanzımanda ya da diğer bileşenlerde hasara neden olur. U mafsallar arkadan çekişli araçlarda, kamyonlarda ve SUV'larda kullanılır. Tamiri ya da değişimi ucuz olan bir parçadır.

Aşınmış Şoklar

Şoklar, süspansiyonunuzun bir parçasıdır; dönerken, fren yaparken, hızlanırken ve düz olmayan yüzeylerde aracı dengelemeye yardımcı olur. Şoklar zamanla aşınabilir ve ortaya çıkabilecek belirtilerden biri, özellikle engebeli ve bozuk yollarda şanzımandan gelen titreşimlerdir.

Bilgisayar Sistemi Sorunları

Bazen arabanın titremesi şanzımandaki bir arızadan değil,  bilgisayar sisteminden kaynaklanır. Günümüz otomobillerindeki karmaşık sistemler otomobilin çoğu parçasına bağlı olduğundan, bir konumdaki arıza, genellikle ilgili olmayan bir alanda zincirleme etkiye neden olur. Titreşim şanzımandan geliyor olsa da, gerçek sorunun orada olduğundan bahsedilemez.

Vites değiştirirken titreşimin şanzımanın kendisinden mi yoksa bilgisayar sisteminden mi kaynaklandığını belirlemek zor olabilir. Bu nedenle güvendiğiniz bir tamirciye gitmek doğru olacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.10.2021

Sentetik Yağ ve Konvansiyonel Yağ Arasındaki Fark Nedir?

16.07.2020

Engelli Aracı Nasıl Alınır, Rapor Oranı Kaç Olmalıdır

30.03.2021

2021 Radar Cezası Ne Kadar

24.10.2022

Ehliyet Yenilemede Son Tarih Yaklaşıyor! Son Tarih Ne Zaman