Vites Değiştirirken Yaşanan Gecikmenin Nedeni Nedir

ABONE OL
Vites Değiştirirken Yaşanan Gecikmenin Nedeni Nedir

Arabanız harekete geçmeden önce duraklarsa, bu durum gecikmeli etkileşim olarak bilinir ve otomatik araçlar da oldukça yaygın bir sorundur.

Bir araçtaki hemen hemen her bileşen, şanzıman da dahil olmak üzere sürücünün istediği şeyi yapmak için anında yanıt vermek üzere tasarlanmıştır. Otomatik şanzımanlar, sürücünün tercih ettiği yöne ve hıza ayarlamak için olabildiğince verimli çalışan karmaşık makinelerdir.

Gecikmeli vites geçişi, sürücünün vitese geçmesinden şanzımana yanıt verene kadar meydana gelen gecikme süresi olarak tanımlanır. Gecikme birkaç saniye veya bir dakikaya kadar sürebilir. Gecikmiş vites geçişi küçük bir sorunun işaretidir ve müdahale edilmezse büyük sorunlara yol açabilir.

Geciken Vites Nasıl Onarılır?

Vites değiştirme gecikmeleri genellikle birçok nedenden kaynaklanır, ancak en yaygın olarak yetersiz bakım veya yüksek kilometreden kaynaklanır. Şanzıman sıvısı, bir soğutma sıvısı görevi görmesinin yanı sıra, sertleşmeyi veya aşınmayı önlemeye yardımcı olmak için iç parçaları yağlı tutar. Sıvı yeterince sık değiştirilmediğinde veya doğru seviyede olmadığında, motor içerisindeki hayati bileşenleri koruyamaz.

Aracınızın vites geçişinde bir gecikme fark ettiğinizde yapılacak ilk şey, şanzıman yağınızı kontrol etmektir. Sıvı, seviye, renk ve koku şanzımanın ne durumda olduğunu size söyleyecektir. Sıvı düşükse, koyu renkliyse veya küf kokusu varsa, araç derhal bir servise götürülmelidir.  

Gecikmeli kavramaya ne sebep olur?

Gecikmeli kavramaya neyin neden olduğunun tespit edilebilmesi için birkaç parçaya bakılması gerekir. Bakım işlemi sırasında ustanın kontrol edeceği sistem şu şekilde olacaktır.

Otomatik şanzımanların tamamı vites değiştirmek için debriyaj, valf, dişli ve kayışlar dahil olmak üzere çok sayıda mekanizma ile donatılmıştır. Zaman içerisinde bu parçalar aşınmaya başlar ve bunların mutlaka değişimi gerekir.  

Vites Değiştirme Solenoidleri

Şanzımandaki sıvı akışını kontrol etmek için kullanılan valfler, vites değiştirme solenoidleri olarak bilinir. Bir süre sonra, valfler üzerindeki küçük pistonlar veya elektromanyetik bobinler sürekli titreşimlerden ve ısıya maruz kalmadan arızalanır bu da kavrama gecikmesine neden olur.

Vites değiştirirken olası gecikmeleri önlemek için, şanzıman yağını sık sık kontrol edin. Şanzıman yağı her 60.000 km’de değiştirilmesi gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.01.2022

ASR Nasıl Çalışır? Faydaları Nelerdir

30.04.2021

Faizsiz Araç Kredisi Çekmek Nasıl Oluyor

18.05.2020

Konya Sürücü ve Ehliyet Kursları

17.03.2022

Adıyaman Sincik Sürücü Kursları - Sincik Ehliyet Kursları