Vites Kutusu Arızaları

ABONE OL
Vites Kutusu Arızaları

Araçlarda hızla ve kalkışla ilgili yaşanan en büyük sorun vites kutusudur. Eğer ki vites kutunuzda herhangi bir şekilde arıza söz konusu olmuşsa o zaman işler düşündüğünüzden de sıkıcı bir hale dönüşebilir. Aşağıda bahsettiğimiz arızalar vites kutusuyla alakalı sorunları ele almaktadır. Bu tarz sorunlarla karşılaştığınızda aklınıza ilk gelen vites kutusu olmalıdır.

Araç Vitese Geçmiyor Veya Zor Geçiyor

Aracın vitese geçmemesinin arkasında birkaç sorun olabilir. Bunların bazıları şu şekilde sıralanabilir. Vites geçişlerinde metalik sürtünme sesi geliyorsa, vites birkaç deneme sonucunda geçiyorsa, vitesi geçirdiğiniz de tekrar vitesten çıkmıyor, yani takılı kalıyorsa bunlara sebep debriyajın tam olarak ayırmamasından kaynaklanıyor olabilir. Burada yapılması gereken şey aracın debriyaj sisteminin kontrolüdür.

Eğer aracınız vitese hiç takılmıyorsa o zaman arızanın sebebi senkromeç denilebilir. Peki, senkromeç’teki arıza nasıl anlaşılacaktır. Yalnızca tek bir viteste sorun yaşanıyorsa mesela araç birinci vitesten ikinci vitese geçmiyorsa o zaman problem büyük olasılıkla senkromeç’ten kaynaklanıyordur.  Senkromeç’in ne olduğunu merak edenler için belirtelim. Araçta vites değişimini sağlayan parçalardır.

Senkromeç arıza yaptığı zaman aracın viteslere geçişi de zorlaşacaktır. Burada en fazla bozulacak olan parça ise senkromenç bilezikleridir. Bu bilezikler zaman içerisinde kırılabilir ya da eğilebilir. Senkromeçi değiştirdiğinizde arıza giderilir.

Vites dişlilerinde ya da senkromeçlerde herhangi bir aşınma söz konusu olmuşsa o zaman mutlaka aşınan parçaların değişmesi gerekir. Bazen bu parçalarda kirlenmeler meydana gelebilmektedir. Böyle durumlarda parçaların temizlenmesi ve yağlanması faydalı olacaktır. Sorunu bu sayede çözebilirsiniz.

Vites kolu vites değiştirme mekanizmasına iki şekilde bağlıdır. Bunlardan birincisi vites kolu ile şanzıman arasında metal bir çubuk ile bağlantı kurulması ki bu genelde eski tip araçlarda kullanılmaktadır. İkinci bağlanma şekli ise vites kolu ile şanzıman arasında çelik tellerin kullanması. Yeni araçlarda daha çok bu yöntem tercih edilir.

Eğer sizin aracınız çelik teller ile bağlanıyorsa o zaman bu halatların arasında boşluk olmaması gerekir.

Vites kutusu bir aracın en önemli aksamlarının başında gelir. Bu yüzden de herhangi bir şekilde aracınız vitese geçmez ya da geçmekte zorlanırsa o zaman mutlaka müdahale edilmesi gereklidir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.08.2021

Yat Ehliyeti Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir

06.12.2021

Sıfır Araba Hangi Şartlarda Garanti Dışında Kalır

13.10.2020

Arabada Maske Takmak Zorunlu mu

22.04.2020

2020 Trafik Cezaları – Yeni Trafik Cezaları 2020