Vuruntu Nedir? Motor Neden Vuruntulu Çalışır
Benzinli bir otomobilde yanma bujiden gelen bir kıvılcım ile başlar oluşan alev cephesinin silindir içinde ilerlemesi ve yayılmasıyla birlikte devam eder. Motorda yaşanan bu yanma sıradan bir durumdur ve bu şekilde ortaya çıkan basınç düzenli bir şekilde artarak piston etki eder ve pistonu itekler. Bu da motorun ses yapmadan, gürültüsüz ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar.
Patlama Nedir?
Patlama, silindirin içindeki yakıt yükünün aniden yanması veya patlamasıdır. Normal yanma sırasında, bujiler yakıt yükünü ateşler ve piston, güç darbesi boyunca hareket ederken ve kimyasal enerji verimli bir şekilde mekanik enerjiye dönüştürülürken yakıt tutarlı yanar. Basitleştirilmiş bir ifadeyle, patlama meydana geldiğinde, yakıt yükü kontrolsüz bir patlamayla hızlı bir şekilde ateşlenir ve sabit bir itme yerine piston üzerinde bir vurma veya çekiçleme kuvvetine neden olur.
Patlamaya Ne Sebep Olur ve Nasıl Önlenebilir?
Bir pistonlu motorun içindeki yanma süreci oldukça dinamiktir ve patlamaya katkıda bulunabilecek birçok şey vardır. Motor vuruntulu bir şekilde çalışırsa aşırı sarsıntılı, titreşimli ve metalik bir şekilde çalışmaya başlar. Bu durum sürücü tarafından da hissedilir. Bu sorun motorun performansının da düşmesine neden olacaktır. Yeni nesil araçlarda böyle bir sorun yaşandığında motor arıza ışığını yakar ve sürücüye uyarı verir.
Bujide kıvılcım çaktığında, buji tırnaklarında oluşan alev çekirdeği yayılarak, yanma odasının her noktasına düzenli olarak ulaşır. Vuruntulu çalışma; bujiden başlayan alev cephesi henüz yanma odasının diğer kısımlarına ulaşmadan, buralarda kendiliğinden yanmaların gerçekleşmesi durumudur.
Motor vuruntulu bir biçimde çalıştığı zaman silindirin içinde oluşan basınç normal değerin üzerine çıkar. Bu basıncın zamanlaması krank açısı cinsinden yanlış zamanda gerçekleşmiş olur. Basınç kademeli olarak azaldığında vuruntulu olan çalışmada azalacaktır.
Motor Neden Vuruntulu Çalışır?
- Ateşleme sisteminde arızanın olması,
- Ateşleme bobininde arıza,
- Ateşlemenin zamanlamasının yanlış olması,
- Bujilerin seçiminin yanlış olması,
- Enjeksiyon sisteminde arızanın olması,
- Supaplarda arıza,
- Yanlış yakıt olması,
- Silindir içinde, piston kafasında, supap tablasında, bujide aşırı kurum olması,
Otomobiller hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.