Wankel Motor Nedir, Hangi Arabalarda Wankel Motor Bulunur
Wankel Motor Nedir?
Wankel motor, araba ve kamyonlardan teknelere ve uçaklara kadar her türlü araca güç sağlamak için kullanılan bir tür içten yanmalı motordur. Wankel motorlar onlarca yıldır kullanılmaktadır ve 1920'lere kadar en yaygın kullanılan motor türleri arasında yer alıyordu.
Tıpkı geleneksel pistonlu motor gibi, Wankel motorlar da araca güç sağlamak için dört görevi yerine getirir. Emme, sıkıştırma, yanma ve egzoz. Ancak, alıştığımız standart motorlardan farklı çalışırlar.
Emme, standart bir pistonlu motor gibi, hava emme portu yoluyla iç odaya itilmeden önce emme valfi aracılığıyla motora çekilir.
Sıkıştırma, haznenin içindeki üçgen biçimli rotor, üç adet gaz geçirmez contadan oluşur; bunlar, normal bir motordaki pistonlarla aynı işi yapar. Rotor döndüğünde, benzersiz şekli, bu üç gaz hacminin genişleyip büzüşmesi ve sisteme daha fazla hava ve yakıt çekmesi anlamına gelir.
Yanma, üç gaz odasının her birinin içindeki basıncın zirvesinde, yakıt-hava karışımı ateşlenir ve çıkış mili aracılığıyla aktarma organlarına aktarılan güç üretilir.
Egzoz, motor muhafazasındaki bir egzoz portu, gazları standart bir egzoz borusundan çıktıkları yere çeker.
Standart bir pistonlu motor gibi, Wankel motorların sıcaklığı, yanma muhafazasının dış kabuğunu kaplayan soğutucu geçiş yolları ile soğutma sistemi tarafından korunur. Yağ aynı zamanda benzer geçitlerde dolaşarak rotorun, çıkış milinin ve valflerin hareketli parçalarını yağlar.
Wankel Motorun Bileşenleri
Wankel motorlar kulağa karmaşık gelebilir, ancak bir pistonlu motor kadar hareketli parça ve bileşene sahip değildir. Aşağıda Wankel motorun temel bileşenleri yer almaktadır.
Rotor
Rotor, muhafazanın yan tarafına bastırıldığında gaz geçirmez bir conta sağlamak üzere tasarlanmış, içbükey kenarları olan üç taraflı bir bileşendir. Rotorun her yüzünde, mahfaza içinde daha fazla gaz hacmine izin veren ve motorun yer değiştirme oranını etkin bir şekilde artıran bir giriş veya cep bulunur.
Yuva, Wankel motorun ana gövdesidir. Oval şekli, motorun yer değiştirmesini en üst düzeye çıkarırken, rotorun muhafazanın iç duvarı ile sürekli temas halinde olan kenarları ile dönmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.