Yabancı Ehliyet Türk Ehliyetine Nasıl Çevrilir
Yurt dışında yaşayan ve sık sık Türkiye’ye seyahat eden birçok kişi, Türkiye'de de araç kullanmayı düşünebilir. Yabancı ülke sürücü belgesine sahipseniz bu ehliyeti Türk ehliyetine çevirerek Türkiye’de araç kullanabilirsiniz. Yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemleri hakkında detaylı bilgileri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Yabancı Ehliyet Türkiye’de Geçerli mi?
Türkiye dışında farklı bir ülkeden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yaparak araç kullanmak isteyen kişiler, ülkemize giriş yaptıkları tarihten itibaren 6 ay süreyle yabancı ehliyetleri ile araç kullanabilir. Yabancı ehliyete sahip kişilerin 6 ay sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için farklı ülkelerden aldıkları ehliyeti Türk ehliyetine çevirmesi gerekir.
Türkiye'ye turistik amaçla gelen kişiler 6 ay yabancı ehliyet ile ülkemizde araç kullanabilir. Ancak, ülkeye geliş amacı ve yabancı ehliyet türüne bağlı olarak bazı ek koşullar olabilir. Eğer 6 aydan uzun süre Türkiye’de kalarak araç kullanacaksanız, yabancı ehliyetinizin yanı sıra sürücü belgenizin konsolosluklar veya noter tarafından onaylanmış Türkçe tercümesini araç kullanırken yanınızda bulundurmanız gerekir. 1 yıldan fazla Türkiye’de kalınacaksa yabancı ehliyetin Türk ehliyeti ile değiştirilmesi gerekir. 1 yıldan uzun süre yabancı ehliyet ile Türkiye’de araç kullanımı yasaktır.
Yabancı Ehliyet Türk Ehliyetine Nasıl Çevrilir?
Yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alınmalıdır. Alınan randevu tarihinde birtakım resmî belgeler ile başvuru yapabilirsiniz. Yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemleri için gerekli olan belgeler, şöyle sıralanabilir:
- Ehliyetinizin noter veya konsolosluklar tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi,
- Kimlik,
- Sağlık raporu,
- Kan grubunuzu belirten belge,
- Biyometrik fotoğraf,
- Adli sicil belgesi,
- Sürücü belgesi değerli kâğıt, harç bedeli ve vakıf payı ücretinin yatırıldığını gösteren dekont.
Bu belgelerin yanı sıra yabancı uyruklu ehliyetin Türk ehliyetine çevrilmesi sırasında yabancı ülkeden alınmış sürücü belgesinin sınıfı belirlenir. Yani yabancı bir ülkeden otomobil ehliyeti aldıysanız ülkemizde bunun karşılığı olan B sınıfı sürücü belgesi alabilirsiniz.
Sürücü kursları ve ehliyet işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.